FinZoom: de ce să nu îți cumperi locuință prin Noua Casă

FinZoom: de ce să nu îți cumperi locuință prin Noua Casă

Noul program guvernamental de achiziții de locuințe are doar credite cu dobândă variabilă, putând crește considerabil rata pe care cumpărătorul o are de rambursat.

Programul Nouă Casa este programul Prima Casă, la care se adaugă o variantă de lux, fiindcă permite celor cu venituri mai mari să achiziționeze locuințe scumpe, garantate de stat în proporție de 60%, conform FinZoom.

”Noua Casă dă liber la creșterea artificială a prețurilor și la supraîndatorarea populație. Au început deja să crească prețurile la locuințe și singurii care vor avea de câștigat sunt dezvoltatorii imobiliari, chiar statul (încasând taxa pe valoarea adăugată de 19% în loc de 5%, pentru locuințe mai mari de 120 mp și valoare peste 90.000 de euro)”, remarcă Irina Chițu, analist financiar.

Prin noul program se pot achiziționa locuințe de până în 70.000 de euro, cu avans de minim 5%, și de peste 70.000 de euro, până la 140.000 de euro, cu avans de minim 15%.

“Este bine că a crescut avansul minim la credite: cu cât dai un avans mai mare, cu atât te vei îndatora mai puțin la bancă. Atenție, deci, la supraîndatorare, fiindcă acum costurile la credite sunt mici și astfel, poți obține un credit mai mare cu același venit. Și acum îți permite și programul să te duci către un credit mai mare.

Dar când prețurile la imobile vor scădea, oamenii s-ar putea să renunțe să-și mai plătească ratele în creștere, la creditul pentru o casă supraevaluată, cum s-a întâmplat și în criza precedentă.

Creditele Noua Casă sunt doar cu dobândă variabilă, care în 30 ani ar putea să se dubleze sau tripleze. Or, un grad de îndatorare de 40% acum se poate transforma foarte ușor în 60% doar prin creșterea dobânzii cu 2-3 pp (puncte procentuale), dobânzi pe care le-am avut în anii trecuți”, conform FinZoom.

Dezavantaje ale programului Noua Casă

- Aprobarea creditului durează cam două săptămâni în plus (trebuie să aprobe și fondul de garantare - FNCGIMM)
- Ai interdicție de vânzare a locuinței timp de cinci ani
- Trebuie să constitui un depozit colateral, cu echivalentul a trei rate de dobândă (se eliberează abia când termini de rambursat creditul)
- Creditele sunt doar cu dobândă variabilă (la bănci creditele ipotecare sunt și cu dobândă fixă 5-7-10 ani, iar costurile per total sunt asemănătoare)

Condițiile de eligibilitate la Noua Casă au rămas la fel ca la Prima Casa: nu există restricții de vârstă sau venit, doar să achiziționezi prin credit prima locuință și să te încadrezi la toate condițiile de eligibilitate ale băncii.

Prin Noua Casă nu se mai pot construi case (cum se putea prin Prima Casă). Se pot achiziționă doar locuințe finalizate și recepționate. Pentru cei care dețin deja o locuință (singuri sau cu soțul / soția) mai mică de 50 mp sunt eligibili pentru un credit Noua Casă, însă gradul de îndatorare maxim este de 40%.

Comenteaza