Foto Familia Bene vinde Unirea pentru 18 milioane de euro

Familia Bene vinde Unirea pentru 18 milioane de euro
Ioan Bene & Co au scos fabrica - simbol a Clujului la mezat
Familia Bene vinde Unirea pentru 18 milioane de euro
Familia Bene vinde Unirea cu 18 milioane de euro

Familia omului de afaceri clujean Ioan Bene a scos la vânzare clădirea administrativă și terenurile de pe platforma industrială Unirea. Principalul pretendent este Fondul Suveran al Norvegiei (FSN) care deja ar fi achiziționat deja un lot din platformă.

Fondul care gestionează active de 1.000 de miliarde de dolari do­lari şi investeşte banii din petrol şi ga­ze în acţiuni şi în proprietăţi la nivel inter­naţional ia în calcul achiziţia unei plat­forme in­dus­triale în Cluj-Na­poca, potrivit ZF.

Conform da­te­lor din piaţa imobiliară, un lot din platforma in­dus­trială unde se află Uni­rea a fost achi­ziţionat de fond, iar norvegienii sunt inte­re­saţi de achiziţia întregii platforme sau de o suprafaţă cât mai mare din aceasta. „Nu putem comenta nicio infor­ma­ţie cu privire la tranzacţii. Toate tran­zacţiile realizate sunt anunţate pe o pagi­nă specială“, au declarat repre­zen­tanţii FSN.

Potrivit unui raport de pe Bursa de Valori Bucureşti, Adunarea Extraordi­nară a Acţionarilor (AEA) societății Unirea, din iulie, a aprobat vânzarea imobilelor constând în con­strucţii şi terenuri din Piaţa 1 Mai nr. 1-2.

Terenul este format din nouă loturi cu o suprafaţă cumulată de 41.500 mp, unul dintre el fiind în coproprietate. Preţul de vânzare aprobat este de cel puţin 18 milioane de euro, plătibil în două tranşe până la finalul anului curent. 

"AEA a aprobat mandatarea directorului general Sergiu Vaida, pentru efectuarea demersurilor în vederea ducerii la îndeplinire a prezentei hotărâri și pentru semnarea contractului de vânzare – cumpărare în formă autentică”, a precizat administratorul Unirea, Alexandra Bene.

La începutul anului, Primăria Cluj-Napoca a solicitat intrarea în insolvenţă a Unirea pentru obligații fiscale restante de 1,9 milioane de lei. Societatea specializată în fabricarea utilajelor şi a maşinilor - unelte pentru prelucrarea metalului se întinde pe 49.000 mp a fost achiziționată de compania Ben & Ben de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pentru 150.000 de euro.

Fabrica Unirea a fost înființată acum aproape trei decenii. Unirea figura cu doar 15 angajați anul trecut, dar cu o cifră de afaceri de 3,7 milioane de lei și un profit net de 0,4 milioane, în condițiile în care acum 10 ani afacerile erau de trei ori mai mari. Ca acționari figurau Mirela Bene (44,4%), Napocamin (28,7%) și Ben & Ben (23,7%), conform platformei Termene.ro.

"Stăpânul imperiului" s-a refugiat în Italia

În primăvară o altă societate controlată de familia Bene, Societatea Construcții Napoca (SCN), a cerut instanței clujene intrarea în procedură de concordat preventiv pentru nu ajunge la blocarea totală a activității deoarece încasa greu banii de la debitori, avea restanțe la stat și era cu conturile blocate, fiind executată silit de creditori. Datoriile sale s-au triplat în perioada 2008 – 2016, ajugând la 58 de milioane de lei. 211 de salariați erau în pericol de a fi concediați. Ulterior, conducerea SCN a renunțat la solicitare.

VEZI Construcții Napoca a cerut colacul de salvare

Ioan Bene, condamnat la trei ani şi opt luni la închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost dat inițial în urmărire internațională. El era cercetat și într-un alt dosar de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani.

Pentru că este și rezident în Italia, având locuință și firmă în orașul Lecce, statul italian a respins cererea de extrădare, iar Bene își execută sentința acolo în regim de libertate supravegheată, cu interdicția părăsirii țării. El este și deținător al hotelului Continental, din centrul Clujului, prin firma Napocamin, clădire închisă de o lungă perioadă de timp. Ca principal asociat al Napocamin apare Raluca Mădălina Bene (99%).

Ce se vinde din Unirea

- Clădire administrativă (4 etaje)
- Anexă turnătorie (4 etaje)
- Terenuri (9 parcele, 437 – 6.846 m)

Sursa: BVB


Fabrici decimate pentru proiecte imobiliare
 
Ursus, CUG, Feleacul, Iris, Flacăra, Tehnofrig, Mucart, Fimaro sau Libertatea sunt mari unități industriale ale Clujului care au trecut în neființă, cedând teren investițiilor imobiliare. CUG a fost divizat în opt societăți, utilajele din hale fiind vândute la fier vechi, sediile Feleacul s-au transformat în hotel, birouri și apartamente, Libertatea, Prodvinalco, Someșul Tricotaje au fost mutate, iar producția, mult redusă, Napolact s-a dus în Baciu și apoi a dispărut ca societate, în loc de Ursus a apărut complexul Platinia, în loc de Argos - Record Park, iar pe platforma Tehnofrig se derulează acum activități de comerț. În zona Flacăra - Napochim funcționează acum Bosch și Iquest, dar s-au făcut și blocuri, și birouri. Practic, din vechile fabrici mai funcționează în prezent la întreaga capacitate doar Terapia și Farmec.

Comenteaza