Foto Undă VERDE pentru proiectul mamut al Iulius de la Carbochim! Investiția: jumătate de MILIARD de EURO

Grupul Iulius, condus de Iulian Dascălu, va investi peste 500 de milioane de euro pe fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai din Cluj-Napoca, unde vor apărea un nou mall, apartamente, birouri, spații verzi și un nou pod peste Someș.

Proiectul, având denumirea oficială de „P.U.Z. -Restructurare zonă industrială și realizare zonă mixtă –comerț, birouri, locuire, servicii, rețele edilitare, sistematizare maluri, operațiuni notariale, Piața 1 Mai nr. 3”, a fost dezbătut și votat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj, de joi, 8 iunie 2023. În urmă cu aproximativ un an a fost vorba doar de o consultare.

Potrivit proiectantului Vlad Negru, aproape toate avizele necesare demarării investiției sunt obținute, mai este așteptat doar cel de la trafic. Proiectul a fost prezentat într-o primă lectură și în cadrul comisiei de urbanism de la nivelul municipiului Cluj-Napoca. 

În acest caz, este nevoie de o duplă competență de avizare a Consiliului Județean și a municipiului Cluj-Napoca, deoarece există o suprapunere a competențelor pe zona de protecție a monumentelor istorice.

Proiectul pe care îl propunem se realizează pe actuala platformă industrială Carbochim și se întinde de-a lungul malurilor Someșului, de la podul de cale ferată din zona gării, până la stația de transformare și până la Podul Porțelanului în zona nordică. Cele două imobile cu valoare ambientală sunt: corpul administrativ de la Carbochim și o hală construită în anii 60, cu pânze subțiri din beton. Ambele construcții sunt păstrate și integrate în cadrul proiectului.

Parte din proiectul nostru este inclusiv realizarea unui nou pod rutier peste Someș, în continuarea străzii Câmpul Pâinii și spre zona Oașului. În cadrul contractului de restructurare, oferta grupului Iulius conține inclusiv amenajarea o parte a malurilor Someșului, în corelare cu proiectul primăriei. Vorbim de o suprafață de aproximativ 3 hectare de spațiu verde care va fi redat utilizării publice”, spunea arhitectul Vlad Negru la ședința precedentă. 

Ce s-a schimbat între timp / Ce observații au avut membri comisiei de urbanism

„Una dintre obiecțiile la faza de consultare făcea referire la un imobil cu regim mare de înălțime, situat în Piața 1 Mai, la care am renunțat. A fost eliminat complet. Am renunțat și la peste 1.000 de locuri de parcare la cererea primăriei. Acum avem 4.500. Ideea de menținere a elementelor din fosta plaformă Carbochim este un proces foarte complex, dar din păcate nu prea avem cum din rațiuni tehnice. Pentru realizarea proiectului lucrăm împreună cu un birou de arhitectură prestigios din Olanda”, a explicat proiectantul.

Potrivit acestuia, zona verde va fi administrată de grupul Iulius, care a creat o „bună practică” la Parcul Iulius din Gheorgheni, dar și la celelalte mall-uri ale grupului din Iași și Timișoara. 

Observațiile membrilor CTATU au fost în legătură cu deschiderea zonei către râul Someș, relația dintre axa verde propusă și Parcul Feroviarilor, dar și încercarea de păstrare a elementelor istorice ale platformei Carbochim.

Liderul Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a propus un aviz favorabil, dar condiționat de aducerea planșelor modificatoare referitor la ce s-a discutat.

Cum va arăta proiectul de jumătate de miliard de euro, întins pe 14 hectare

Toate funcțiunile viitorului centru al Clujului vor fi conectate cu natura. Atfel, trei parcuri din acea zonă a Clujului vor fi conectate printr-un traseu velo-pietonal: Parcul Armătura, Parcul Feroviarilor și noua grădină urbană de peste 4 hectare, amenajată ca parte din proiect.  

Malul râului Someș va fi amenajat ca zonă de agrement, cu facilități sportive în aer liber. Întreaga dezvoltare va fi coordonată cu masterplanul Primăriei de amenajare a râului Someș și se va integra în noul culoar verde-albastru al orașului. Proiectul va fi conectat fluid cu vecinătățile prin reconfigurarea infrastructurii rutiere și pietonale:  

- Peste 4 hectare de noi spații verzi și alei pietonale;
- O nouă zonă de promenadă pe linia râului Someș;
- Conectarea velo-pietonală a peste 12 hectare de zone verzi (inclusiv parcurile Armătura și Feroviarilor);
- O nouă zonă de agrement, cu facilități sportive în aer liber.

Vechea hală Carbochim va fi convertită într-un spațiu dedicat artelor performative independente, un centru live-arts animat de concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media. 

Comenteaza