Elvețienii care produc materiale de construcții la Căpușu, în atenția Consiliului Concurenței

Elvețienii care produc materiale de construcții la Căpușu, în atenția Consiliului Concurenței
Grupul elvețian are baze de producție la Cluj și la Brașov | Foto: Sika

Consiliul Concurenței din România analizeză tranzacția prin care firma Arkon Membrane Sfântu Gheorghe (AMSG) este preluată de Sika, grup elvețian de producție de materiale de construcții cu unități de fabricație la Cluj și la Brașov.

Sika Romania SRL este membră a grupului care desfăşoară activităţi în producerea de materiale de construcţii (producţie de beton, sisteme de hidroizolaţii, sisteme de acoperire, sisteme de pardoseli, sisteme de lipire şi etanşare, retehnologizări).

Grupul este prezent în România din 2002 şi dispune de două facilităţi de producţie, în Braşov şi în Cluj, dar şi de o reţea naţională de logistică: depozite şi forţă de vânzări.

AMSG activează în domeniul materialelor de hidroizolare, având un portofoliu care acoperă segmentul membranelor bituminoase de hidroizolare în rulouri. Activitatea sa include comercializarea masticurilor bituminoase, primerelor bituminoase, a mortarelor şi adezivilor, dar și a polistirenului expandat.

Operaţiunea este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului CCR. Autoritatea va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Sika a cuprins în programul de investiții din 2018 deschiderea unei noi fabrici de aditivi pentru beton, mortare și produse pe bază de ciment în București, încă nerealizată.

AMSG face parte din grupul de firme dezvoltate de antreprenorul Ioan Țițeiu  și îi mai are ca acționari pe Ana-Carmen Ciolan (10%) și pe Nicolae-Lucian Ciolan (5%), potrivit Termene.ro. Cu o capacitate de producție anuală de 20 milioane mp, este printre cei mai mari producători de membrane bituminoase cu elasto-plastomeri din estul Europei.

Sika are subsidiare în 101 țări și 18.400 de angajați la nivel global. În 2017, concernul a avut vânzări de 5,5 miliarde euro. Sika este prezent în România din 2002, având două unități de producție, la Brașov, unde produce aditivi pentru betoane cu o capacitate de producție de 10.000 tone/an, și la Căpușu Mare (Cluj), unde produce mortare și adezivi speciali pentru construcții (50.000 tone/an).

Comenteaza