Video Electrogrup a creat o stație de autobuz inteligentă

Electrogrup a creat o stație de autobuz inteligentă
Primele stații inteligente ale E-Infra și-au făcut apariția la București | Foto: Libertatea

Grupul clujean de infrastructură E-Infra a finalizat, printr-o investiție proprie, un proiect de stație de autobuz „smart” și este în curs de definitivare a unui sistem de urmărire în traficul urban a mașinilor și persoanelor, cu sute de camere video.  

“Vorbind de nevoia de unei coloane vertebrale a orașului, Electrogrup are 900 km de fibră optică în București; găzduim și menținem această rețea, iar pe partea de parcări tocmai am încheiat un proiect de succes, pe care îl vom vedea în curând. Pe partea de traffic management avem în implementare trei proiecte.

Pe partea de camere video am realizat un sistem, din investiția noastră proprie, care nu a mai fost făcut până acum în România. În București am reușit să schimbăm acele adăposturi de autobuz, suntem implicați în introducerea și în amplasarea unor noi stații. Ne mândrim că acest produs este făcut în țară”, a spus Dragoș Nedelea, business development manager la Electrogrup, la conferința "Orașe și comunități. Viziune 2030".

“Un alt proiect foarte special pentru mine este în Piatra Neamț, unde urmează să amplasăm o serie de stații de autobuz cu o inteligență deosebită; în ele integrăm camere video, senzori de măsurare a calității aerului, informăm pasagerii de timpul în care vin autobuzele, informăm cetățenii legat de trafic și avem o analiză a unui număr foarte mare de date. Împreună cu cei de la Bosch am atins o performanță unică, deoarece camerele realizează în timp real 17 analize diferite.

Un alt proiect este implementarea sistemului de balizaj prin căile de rulare de la aeroportul din Brașov, singurul realizat în ultimii ani de la zero în România. La Bistrița este un proiect pe ideea de smart city, integrăm părțile de bike sharing, ticketing și de iluminat, iar toate se duc într-un centru de comandă, unde se pot face analize. Evident, nu puteam să nu menționez proiectul din Oradea, în care am realizat cinci niveluri diferite, 395 de locuri de parcare, cu stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice", a spus oficialul Electrogrup.

Un proiect major, nenominalizat de conducerea companiei, dar care prezintă imagini de pe străzile din Cluj-Napoca, este de supraveghere video urbană. “Am reușim să instalăm peste 500 de camere video într-un foarte mare oraș al țării care dau parametri în timp real. Se vede direcția în care merge o anumită persoană sau mașină.

Și pentru comercianți sunt importante aceste date - pe unde se deplasează oamenii. Un alt aspect important în această perioadă complicată din punctul de vedere al terorismului este că se poate face o analiză a vehiculelor: camion alb, camion roșu, inclusiv vizionarea numărului de înmatriculare sau recunoaștere facială.

Am instalat deja 500 de camere, apoi vor fi 800 la final, am investit 2 milioane de euro în acest proiect și suntem plătiți în funcție de performanța pe care o avem. Dacă nu merge o cameră, nu primim banii și mi se pare să fie așa, într-o piață concurențială. Se poate aplica acest model de business și pentru infrastructuri mult mai mari”, a spus oficialul Electrogrup.

Societatea face parte E-Infra, grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie și telecomunicații, alături de Netcity Telecom, Direct One, Nova Power & Gas și WESEE, ce reunesc 600 de angajați și generează o cifra de afaceri consolidată anuală de 100 milioane de euro.

Comenteaza