Efectul Volksbank la BT: profit anual de 2,4 miliarde

Efectul Volksbank la BT: profit anual de 2,4 miliarde
Profitul net al Băncii Transilvania (BT) Cluj pe 2015 este de 2,4 miliarde de lei, incluzând câştigul din achiziția Volksbank România (VBR), de 1,6 miliarde, a anunţat conducerea societăţii clujene.

Grupul financiar BT a înregistrat o creştere organică de 10% în activitatea de creditare şi de 19% privind atragerea de depozite, la care se adaugă impactul pozitiv al fuziunii cu VBR. Activele BT au crescut cu 32,6% faţă de finalul anului trecut, fiind de 47,2 miliarde de lei, din care creşterea organică a însemnat 10%. Veniturile operaționale au ajuns la 2,2 miliarde de lei, cu 14,3% mai mari. În 2015 au fost acordate de BT 160.000 de credite noi, de 8,6 miliarde de lei. Numărul de clienţi a crescut cu 14%, de la 1,89 la 2,15 milioane. 
 
„Rezultatele financiare indică faptul că 2015 a fost cel mai bun an din istoria BT şi confirmă că am reuşit să ne atingem obiectivele de creştere organică, în paralel cu achiziția şi integrarea VBR. În contextul unui climat global şi regional foarte volatil, pentru noi rămâne esențială relația cu clienții noştri, care va fi şi în continuare constructivă şi rezonabilă, iar noi vom avea o atitudine responsabilă şi rațională în tot ceea ce întreprindem. Vom continua să susținem economia românească şi antreprenorii, indiferent de marimea lor şi suntem optimişti privind  potențialul de dezvoltare a pieței locale”, afirmă Horia Ciorcilă, preşedintele BT. 
 
„Prin competențele noi dobândinte în contextul achiziției şi integrării VBR, suntem mai bine poziționați pentru a fructifica noi oportunități”, a declarat Ömer Tetik, director general al BT. Soldul creditelor BT era cu 43,3% mai mare decât la finalul lui 2014, în ciuda continuării scoaterii de credite în afara bilanțului în această perioadă (694 de milioane de lei). Totalul resurselor atrase de BT de la clienți este cu 27,8% peste nivelul din 2014. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,75% din totalul portofoliului de credite al BT.
 
BT a acordat pentru 34.000 de clienți persoane fizice ai VBR reduceri de 1,5 miliarde de lei, prin conversia creditelor în franci elvețieni şi diminuarea datoriei aferente creditelor curente. Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu 9%, iar ritmul de creştere al veniturilor din comisioane operaționale a fost de 12%. BT s-a concentrat pe întreprinderile mici şi mijlocii, acordând clienţilor 16.300 de credite noi. Banca a avut un portofoliu de 2,5 milioane carduri, generând tranzacții cu 19,1% mai mari. Cota de piață privind volumul tranzacțiilor cu carduri este de 18,5%. BT are în portofoliu 280.000 de carduri de credit.
 
BT a înregistrat în 2015 cheltuieli nete cu ajustari de depreciere şi provizioane de 329,4 milioane de lei, inclusiv efectul diferențelor de estimare privind valoarea portofoliului de credite înregistrat de VBR, precum şi efectul pozitiv al altor programe desfasurate la nivelul VBR. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare la un nivel de 119%, în conformitate cu apetitul de risc al băncii. Soldul total al ajustărilor de valoare (provizioane şi alte ajustări) este de 3,6 miliarde de lei, la 31 decembrie 2015. Solvabilitatea BT, luând în considerare profitul anului trecut, este de 22,6% (fără profit, de 13,6%). Situaţiile financiare la 31 decembrie 2015 nu sunt auditate sau revizuite, iar la 31 decembrie 2014 sunt auditate. 

Consiliul de Administraţie al BT a aprobat preluarea VBR în decembrie 2014. VBR era deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria), în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung. În plan era inclusă vânzarea subsidiarei din România, ce trebuia să se realizeze până la finalul lui 2015. BT face parte din top trei al pieţei bancare naţionale, alături de Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale.

Comenteaza