Cum s-a născut Banca Transilvania. Ciorcilă: "Stăteam în două camere înghesuite, pe malul Someșului"

Cum s-a născut Banca Transilvania. Ciorcilă: "Stăteam în două camere înghesuite, pe malul Someșului"
Horia Ciorcilă a dus banca din Cluj pe primul loc în România | Foto: Top Antreprenori

Bancherul-antreprenor Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii şi apoi preşedintele Băncii Transilvania (BT), a început să construiască în urmă cu 25 de ani, în două camere înghesuite de pe malul Someşului din Cluj, alături de alţi oameni de afaceri, povestea unei bănci private.

Practic, istoria BT a început în 1994, în Cluj-Napoca, la iniţiativa a 13 oameni de afaceri, ideea fiind aceea de a crea o bancă locală, un brand „de Cluj“, conform ZF. În 1997, BT devenea prima institu­ţie bancară din România care a fost cotată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). A urmat o strategie de creştere a băncii atât organică, cât şi prin achiziţii.

În 2015 BT a finalizat preluarea Volksbank România, pentru ca în 2018 să mai facă un pariu în zona achiziţiilor, pre­luând Bancpost de la grupul grecesc Eurobank. După aceste achiziţii, banca a început să urce treaptă cu treaptă pe podiumul ban­kin­gu­lui local ajungând numărul 1, cu 8.000 de angajaţi, 500 de sucursale şi agen­ţii şi  milioane de clienţi.

În 2016, BT depăşea BRD - Societe Generale şi urca pe locul doi în clasa­ment, pentru ca în 2018 să devină, în premieră, lider al pie­ţei bancare loca­le, depăşind BCR care a fost timp de două decenii li­derul tra­di­ţional al ban­kin­gului local.

"România este dusă mai departe de oamenii educaţi la toate nivelurile şi în toate domeniile, inovaţie şi dorinţa de a fi competitivi. Desigur, antreprenorii cu idei noi şi entuziasm pot fi un real factor de progres, care să ducă România mai departe. Nu pot decât să fiu optimist şi să mă bazez pe potenţialul foarte mare al ţării noastre. România trebuie să crească viteza de execuţie privind infrastructura, să investească mai mult în sistemul de sănătate, în educaţie, cu scopul creşterii calităţii vieţii şi al scăderii emigraţiei românilor", spune Horia Ciorcilă.
Comenteaza