Dejul își revine după falimentul combinatului. Fabrică de 80 milioane euro, ridicată de la zero

Dejul își revine după falimentul combinatului. Fabrică de 80 milioane euro, ridicată de la zero
Producția industrială a municipiului clujean dă semne de revigorare | Foto: Primăria Dej

MG Tec Industry, companie fondată anul acesta de antreprenorul Vasile Hăşmăşan, va ridica o fabrică de produse absorbante şi igienico–sanitare de larg consum, în care va investi 370 de milioane de lei.

150 de milioane reprezintă ajutor de stat pentru care Ministerul de Finanţe a semnat acordul de finanţare, conform ZF.ro. „Ca investitor român, am aflat de posibilitatea dezvoltării unui proiect cu ajutor de stat. Dorinţa guvernului de a ajuta companiile cu capital integral românesc să se dezvolte şi să fie competitive pe plan naţional şi internaţional a reprezentat un imbold ”, a spus Gabriel Chender, director general al MG Tec Industry.

Acesta are 20 de ani de experienţă în industria hârtiei şi a reciclării deşeurilor. MG Tec Industry s-a înscris pentru un ajutor de stat şi a primit recent acordul de finanţare în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

Compania va primi un ajutor de stat de 150,1 milioane de lei pentru o investiţie totală de 372 de milioane. Restul de 60% din investiţie va fi acoperită din credite bancare. Compania va investi în utilaje de producţie de ultimă generaţie şi va crea ca urmare a implementării acestui proiect 360 de locuri de muncă noi.

„Implementarea proiectului începe în prima parte a anului 2019 şi va fi finalizată până la finele anului 2023. Pe parcursul perioadei de implementare diferite părţi din instalaţie vor fi puse în funcţiune După prima punere în funcţiune, compania va avea  o cifră de afaceri de 35 milioane de euro, iar la finalul investiţiei va dezvolta o cifră de afaceri de 75 milioane”, a menţionat managerul.

Fabrica va fi localizată în Dej, oraş cu tradiţie în fabricaţia de produse igienice. Aici acum 40 de ani a fost înfiinţat Combinatul de Celuloză şi Hârtie, care ulterior a devenit Someş Dej, dar care în 2013 a intrat în faliment. Tot în Dej se află fabrica de hârtie Pehart Tec, parte a grupului MG Tec, fondat de Ioan Tecar şi controlat de fondul de investiţii Abris Capital Partners.

Producţia națională de hârtii igienico-sanitare a ajuns în 2016 (ultimele date disponibile) la 170.000 de tone, în creştere cu 16% faţă de anul precedent. Printre cei mai mari producători de hârtii igienico-sanitare se află Pehart Tec, Sofidel, Vrancart Adjud.

Comenteaza