Criza frânează și IT-ul. CEO firmă software Cluj: Scumpirile vor scădea cu 20% cererea de proiecte

Criza frânează și IT-ul. CEO firmă software Cluj: Scumpirile vor scădea cu 20% cererea de proiecte
| Foto: learnworthy.net

Reprezentații Oves Cluj, o firmă locală de IT, afirmă că această creștere de prețuri din ultima vreme și o posibilă criză din cauza războiului din Ucraina, ar afecta și piața de IT din țară și se așteaptă la o scădere considerabilă.

Spectrul crizei frânează dezvoltarea pieței IT din România, iar cererea de proiecte noi scade cu până la 20% în ultima parte a anului, spune reprezentantul unei firme de IT din Cluj.

„Perspectiva declanșării, în viitorul apropiat, a unei noi crize economice globale, anticipată de războiul din Ucraina, de creșterea prețurilor la energie, de inflație și costurile mai mari pentru viața de zi cu zi determină deja activarea unor mecanisme de protecție în rândul companiilor, care blochează proiecte de inovație în IT, considerate neesențiale desfășurării activității curente”, spun reprezentații Oves Enterprise, potrivit unui comunicat citat de economedia.ro.

Proiecte mai puține în IT, cu bugete mai mici

 „Clienții sunt mai reținuți, în această perioadă, și devin mai atenți la cum își cheltuie banii. Acest lucru însă nu indică o lipsă a fondurilor, pentru că în piață există bani. Dacă, înainte, companiile se axau pe livrarea proiectelor, pe viteza de dezvoltare și cereau contractual echipe cu mulți developeri care să finalizeze rapid proiectele, acum doresc echipe mai mici, cu expertiză multidisciplinară, care să livreze într-un timp acceptabil, într-un buget, însă, mai mic. Ce va fi diferit, însă, într-o viitoare criză, cu potențial impact major asupra industriei de IT din regiune, are legătură cu creșterea salariilor developerilor de aici, care se apropie de cele din Vest, aspect care poate determina direcționarea proiectelor în țări cu costuri mai mici, precum India”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, care menționează că se așteaptă, de această dată, la o scădere a cererii de proiecte în perioada următoare cu până la 20%.

Acesta lansează câteva predicții și în ceea ce privește veniturile programatorilor, într-o piață în care angajatorii țin tot mai greu pasul.

„În ceea ce privește programatorii, scăderea cererii și redirecționarea proiectelor dinspre România și regiune în alte țări va determina mai multe schimbări. În primă fază, developerii vor încerca să schimbe proiectele în care sunt implicați, în căutarea unor fee-uri mai mari, după care vor reduce din costurile practicate, pentru a putea accesa proiecte interesante, care să îi motiveze. Asta, în contextul în care companiile nu vor fi dispuse să plătească rate-uri la același nivel, iar developerii vor fi nevoiți să ia o decizie în acest sens, în încercarea de a diminua riscul pierderii de proiecte”, spun reprezentanții firmei.

Schimbări vor apărea și în rândul companiilor de software care vor modifica structura echipelor introducând pe proiecte și developeri cu mai puțină experiență și asumându-și o durată mai mare pentru realizarea acestora. Totodată, vor diversifica și portofoliul de produse și servicii, targetând mai multe industrii, dar și companii din mai multe țări.

În ceea ce privește companiile, pe lângă gestionarea mai atentă a bugetelor, se orientează și către alte țări din regiune, precum Serbia, Bulgaria, Polonia, în încercarea de a diminua riscurile. Firmele mari încearcă sa minimizeze riscul cu dezvoltare prin răspândirea la nivel global, având centre de dezvoltare împrăștiate pe glob: în partea aceasta a Europei, în India, SUA și, mai nou, chiar și în Africa.

Oves Enterprise este o companie de IT din Cluj, iar în 2021 a înregistrat o cifră de afaceri de 12.275.475 mil. lei și un profit de 3.608.936 mil. lei, potrivit datelor consultate de ZIUA DE CLUJ pe site-ul termene.ro.

Comenteaza