Exclusiv Foto Antreprenorii din Cluj lucrează pentru profituri de nimic. TOP constructori Cluj

Antreprenorii din Cluj lucrează pentru profituri de nimic. TOP constructori Cluj
ACI Cluj ridică pe Calea Turzii la un ansamblu rezidențial în valoare de 12 milioane de euro | Foto: Produs în Ardeal
Constructorii din Cluj lucrează pentru profituri de nimic. Topul antreprenorilor
Constructorii din Cluj lucrează pentru profituri de nimic. Topul antreprenorilor
Constructorii din Cluj lucrează pentru profituri de nimic. Topul antreprenorilor
Constructorii din Cluj lucrează pentru profituri de nimic. Topul antreprenorilor
Constructorii din Cluj lucrează pentru profituri de nimic. Topul antreprenorilor
Constructorii din Cluj lucrează pentru profituri de nimic. Topul antreprenorilor
Constructorii din Cluj lucrează pentru profituri de nimic. Topul antreprenorilor

Doar șase societăți de construcții din Cluj apar între primele 100 din România. Ele au afaceri între 32 și 156 de milioane de lei, dar figurează în contabilitate ori cu pierderi, ori cu profit net minim. ZIUA de CLUJ vă prezintă topul antreprenorilor, realizat de IBC Focus.

Antrepriza de Construcții și Instalații (ACI), Napoca Construcții, Hexagon Structures și TCI Contractor General au înregistrat profituri nete minime în 2017, de 1-3 milioane de lei, iar Kesz și Samus Construcții Dej stau și mai rău, cu pierderi anuale între 2 și 4 milioane. Kesz, Samus și Hexagon figurează cu efective sub 100 de angajați, ACI avea 351 de salariați, iar Napoca SA, 197.

ACI este nu numai cea mai puternică firmă clujeană din domeniul construcțiilor, dar a devenit și investitor în imobiliare. Pentru afacerile societății 2017 a fost cel mai bun an din 2012 încoace. În afară de lucrările la propriul ansamblu rezidențial, a mai lucrat la un parc de retail în Baia Mare, la noul spital privat Regina Maria din Cluj-Napoca, la modernizarea stadionului din Târgu-Jiu și la reabilitarea stadionului național de rugby din capitală.

Principalele lucrări ale Kesz sunt galeriile comerciale Allegria din Oradea, halele de producție și logistică din Arad și Domnești – Ilfov, precum și centrul logistic Penny din Bacău. Construcții Napoca a executat renovarea hotelului Continental care vizează ridicarea sa la cinci stele și crearea galeriilor comerciale New York, dar și la fabrica de panificație din Dumbrăvița (județul Timiș) ori la infrastructura bazei aeriene din Fetești (Ialomița).

“În momentul de faţă ne concentrăm și alocăm resurse importante pe terminarea lucrărilor clădirii Hexagon Offices & Apartments, ce reprezintă prima investiţie pe care grupul Kesz o face în România”, a declarat Attila Puskas, contracting director al KESZ România.

Samus Construcții a lucrat la un ansamblu rezidențial cu opt imobile, la o hală industrială, toate în municipiu, dar și la un centru recreativ și de agrement în comune vecină Mica. Hexagon Structures are în portofoliu ansamblurile Avella și Vivido din Cluj-Napoca, precum și amenajarea exterioară a unui imobil mixt din oraș. Anul trecut TCI a deschis șantiere la ansamblul Belle Ville din Cluj, la un corp cu depozit la raft și la un imobil cu funcțiuni mixte din localitate, ridicând și un centru de vârstnici în comuna Gilău.

Profituri reduse la jumătate în România

La nivel național, Strabag și CON-A au avut afaceri asemănătoare, de peste 600 de milioane de lei, cu mențiunea că multinaționala austriacă a raportat un profit net infim, în timp ce conaționalii din Sibiu au anunțat un câștig de aproape 29 de milioane.

Cel mai prost la acest capitol din primii cinci antreprenori generali ai României stă Porr Construct, cu o pierdere netă anuală de 34 de milioane de lei. Afacerile cumulate ale celor mai puternice 10 firme de construcţii din România a fost de 3,4 miliarde de lei, în scădere față de anul precedent, în timp ce profiturile lor s-au diminuat la jumătate față de 2016: 77 de milioane de lei.

“Noi am încercat încă din anul 2012 să ne pregătim propriii meseriași, însă rezultatele sunt modeste. O soluţie de impozitare ca în domeniul IT ar putea fi aplicată pentru românii care lucrează în prezent în afara ţării și se întorc. Să nu uităm că între 150.000 și 200.000 de muncitori de pe sectorul construcţiilor nu mai lucrează în România. Am constatat un interes foarte scăzut din partea elevilor pentru domeniul construcţiilor. Până la urmă avem o problemă de mentalitate”, afirmă proprietarul CON-A, Mircea Bulboacă.

La baza acestui studiu se află o activitate de cercetare și de culegere de date pentru care o echipă de cercetători a IBC Focus a analizat 300 de companii selectate în prima fază, dintre care au rămas cele 100 de firme prezente în top.

TOP CONSTRUCTORI CLUJ
(afaceri, rezultat net, angajați)


1. ACI 156 mil. lei 1,2 mil. lei 351
2. Kesz 121 mil. lei -3,7 mil. lei 51
3. Napoca SA 63 mil. lei +1,6 mil. lei 197
4. Samus 61 mil. lei -2,2 mil. lei 63
5. Hexagon 36 mil. lei +2,4 mil. lei 26
6. TCI 32 mil. lei +1,1 mil. lei 176

TOP 5 ANTREPRENORI ROMÂNIA
(afaceri, rezultat net, angajați)

1. Strabag 622 mil. lei +4,5 mil. lei 664
2. CON-A 548 mil. lei +28,8 mil. lei 634
3. Bog Art 486 mil. lei +6,4 mil. lei 424
4. Porr 378 mil. lei -34,2 mil. lei 280
5. Erbașu 326 mil. lei +10,1 mil. lei 536

Comenteaza