Comisarul pentru agricultură: "Dacă ar fi o înţelegere pe piaţa cerealelor, ar fi întrucât agricultorii nu şi-au asumat forţa"

Comisarul pentru agricultură:
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, afirmă că, dacă ar exista o înţelegere a traderilor de cereale, ea ar fi posibilă pentru că "agricultorii nu şi-au asumat toată forţa pe care o au" şi că ar putea juca un rol mai important, inclusiv în negocierea preţurilor.

 

Dacian Cioloş a spus, vineri, într-o declaraţie de presă făcută la Ciugud, în judeţul Alba, că se bucură de faptul că, în problema privind posibile înţelegeri ale traderilor de cereale din România, Consiliul Concurenţei s-a autosesizat pentru verificări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dincolo de acest aspect legat de o înţelegere sau nu a traderilor, dacă ar exista o înţelegere, înţelegerea asta ar fi posibilă pentru că, după părerea mea, agricultorii nu şi-au asumat toată forţa pe care o au prin faptul că ei sunt cei care produc cerealele şi ei sunt cei care ar putea juca pe piaţă un rol mult mai important, inclusiv în constituirea şi negocierea preţurilor", a afirmat Cioloş.

Comisarul european a adăugat că agricultorii ar trebui să aibă curaj să investească în capacităţi de stocare, ca să nu fie obligaţi să vândă la un preţ mic din parcelă, imediat după recoltare.

"Aici revin cu o idee mai veche, lucrurile au avansat însă, după părerea mea, nu suficient, agricultorii ar trebui să fie cei care să aibă curajul să investească în capacităţi de stocare, ca să nu fie obligaţi să vândă la un preţ mic, din parcelă, imediat după recoltare, pentru a se ajunge la situaţia asta. Să aibă capacităţi de stocare ca să poată să aibă timpul necesar să negocieze preţurile, să vadă cum evoluează lucrurile pe piaţă şi să vândă direct celor care au nevoie de aceste cereale pentru a evita intermediari, care eventual se pot înţelege pe aceeaşi piaţă", a declarat Cioloş.

Consiliul Concurenţei a inspectat mai multe sedii ale principalelor companii din sectorul comercializării cerealelor, verificările vizând o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor, iar firmele riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Comenteaza