Clujul imobiliar după prima parte din 2022. Orașul are cel mai scump metru pătrat din țară, iar chiria pe o garsonieră aproape de 300 de eur./lună

Clujul imobiliar după prima parte din 2022. Orașul are cel mai scump metru pătrat din țară, iar chiria pe o garsonieră aproape de 300 de eur./lună
| Foto: istockphoto

Jungla imobiliară din „Capitala Transilvaniei” rămâne cea mai scumpă din țară, după primul trimestru al anului 2022 cu un preț de 2.240 eur./mp, creștere de 21% față de 2021, însă interesul pentru achiziția unei locuințe în Cluj a scăzut cu aproape 20%.

În prima parte a anului 2022, aproximativ 140.000 de oameni căutat să achiziționeze o proprietate într-unul dintre marile orașe ale României, printre care și Cluj-Napoca. Față de anul anterior, în primul trimestru din 2022 (T1/2022), interesul pentru achiziția unei locuințe a fost mai mică cu 15% pentru cele șase centre regionale, respectiv Cluj-Napoca (-19%), Constanța (-20%), București (-17%), Timișoara (-11%), Brașov (-10%) și Iași (-6%). Potrivit celui mai recent raport de piață Market 360, realizat de imobiliare.ro.

Clujul, în continuare cel mai scump oraș din România

„Orașul de cinci stele” este în continuare cel mai scump oraș din țară, cu 2.240 de euro/mp, în creștere cu cu 8,6% față de ultimele trei luni ale anului 2021 și cu 21% față de aceeași perioadă a anului anterior. Totodată, Cluj-Napoca continuă să ocupe cel dintâi loc în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile orașe, înregistrând un avans de 27,3% în ultimii doi ani.

Acești indicatori ai interesului de cumpărare arată o majorare cu 4% față de ultimele trei luni ale anului 2021, acest trend fiind însă puternic afectat de declanșarea conflictului militar din Ucraina începând cu a doua jumătate a lunii februarie. După un debut spectaculos în prima parte a anului, atât din punct de vedere al cererii, cât și din punctul de vedere al tranzacțiilor finalizate în piață, criza politică și umanitară generată de război și-a pus amprenta asupra climatului din piața rezidențială locală, determinând agregat, în primul trimestru al anului 2022, o scădere cu 15% a interesului de achiziție în comparație cu primul trimestru al anului anterior.

În ceea ce privește prețul de închiriere, trimestrul I al anului 2022 indică o creștere a prețului mediu pentru toate centrele regionale analizate. Pe primul loc se situează Cluj-Napoca cu prețul de 8 euro pe mp util, urmat de București cu 7,8 euro pe mp util. Oferta pieței de închiriere indică o scădere în medie cu 24% în ultimele 12 luni, unde cea mai mare diminuare a numărului de proprietăți listate la închiriere este pentru Cluj-Napoca (-45% față de Trimestrul I 2021). 

„În ceea ce privește evoluția prețurilor, nu așteptăm variații majore, existând presiuni din două direcții simultan: una derivată din riscurile asociate cererii, iar alta dinspre nivelul ofertei și al costurilor de construcție, nivel care nu arată semne de revenire pe termen scurt”, susține Andreea Popa, Senior Consultant Market 360.

Prețurile în funcție de zonele orașului

Clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a suferit anumite modificări comparativ cu cele trei luni anterioare.

Piața imobiliară după prima parte a anului. Clujul rămâne cel mai scump

Zonele centrale și ultracentrale se situează, în continuare, pe prima poziție în top, cu o medie de preț de 2.630 de euro pe metru pătrat util, înregistrând în T1 2022 o creștere de 7,1%, iar la nivel anual, o creștere de 20.2%. Acesta este urmat de zona semicentrală, unde prețurile s-au majorat la nivel trimestrial cu 9,1%, până la 2.408 de euro pe metru pătrat util. La nivel anual, zona semicentrală are parte de o creștere de 23.5%. În cartierele mărginașe ale orașului, pretențiile vânzătorilor se situează la 2.037 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 7% față de cele trei luni anterioare și, respectiv, cu 20,1% față de perioada similară din 2021, mai arată studiul.

Vânzarea apartamentelor din Cluj durează cel mai mult din țară

În patru dintre cele șase mari centre regionale analizate, perioada medie de vânzare pentru un apartament a fost mai mică trimestrul trecut comparativ cu perioada similară a anului anterior. Cea mai mică valoare a acestui indicator este consemnată în Iași, unde timpul necesar pentru tranzacționarea unei asemenea unități locative a fost de 34 de zile în intervalul ianuarie - martie 2022. La polul opus, cea mai mare perioadă de vânzare, respectiv 97 zile, a fost înregistrată în Cluj-Napoca (în creștere cu 6,5 zile, de la aproximativ 91,5 zile în urmă cu 12 luni), în vreme ce Constanța și Timișoara se află la un nivel destul de apropiat, cu 59, respectiv 56 de zile.

În ceea ce privește indicatorul marjei de negociere (diferența procentuală dintre prețul de tranzacționare și ultimul preț cerut), în Cluj-Napoca acest indicae se situează la un nivel de 3,5% (comparativ cu 1,3% în T1 2021), în vreme ce Brașov ajunge la 3,1%. Pe ultimul loc se află București, cu o valoare procentuală de 2,6%.

Interes de achiziție mai mic la început de 2022 față de dinainte de pandemie

În Cluj-Napoca, interesul pentru achiziția de locuințe a fost, la începutul lui 2022, mai scăzut decât în 2020 și în 2019; Imobiliare.ro înregistra, astfel, 6.385 de potențiali cumpărători, față de aproximativ 6.781 în urmă cu un an și, respectiv, 9.188 în urmă cu doi ani.

Piața imobiliară după prima parte a anului. Clujul rămâne cel mai scump

Ca și în București, însă, curba evoluției cererii se află într-un trend descendent în primul trimestru al anului în curs, astfel că în luna martie acest indicator ajungea la circa 4.026 de utilizatori – nivel mai scăzut decât cel consemnat în ultimii doi ani.

Vâzări imobiliare în județul Cluj

În județul Cluj, apetitul pentru achiziția de unități individuale a început să crească, de la 654 de contracte atinse în luna ianuarie 2022, până la 1.239, în luna martie a anului curent. Astfel, tranzacțiile cu asemenea proprietăți au ajuns la același nivel cu cel înregistrat în martie 2021.

Piața imobiliară după prima parte a anului. Clujul rămâne cel mai scump

De remarcat este, totuși, că în primele două luni ale acestui trimestru nivelul de activitate din piață s-a situat sub cel din perioada similară din 2020.

Proprietăți aflate la vânzare în Cluj

Pe parcursul ultimelor 12 luni, aproape toate marile orașe analizate au consemnat deprecieri ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de scădere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. Astfel, cel mai mare recul, în cuantum de circa 35,9%, a avut loc în Cluj-Napoca, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 1.560 de proprietăți rezidențiale. 

Un trend per ansamblu descendent poate fi observat și privind la numărul de proprietăți nou introduse pe piață, ce s-a cifrat la 7.310 la nivelul celor șase orașe cuprinse în analiză – adică cu 12,5% mai puține decât în perioada similară a anului precedent. Astfel, o evoluție negativă a avut loc în toate orașele, începând cu Cluj-Napoca (-28,1%) și continuând cu Iași (-22,3%), Constanța (-14,7%), Brașov (-14,7%), Timișoara (-8,5%), și, în cele din urmă, București (-6,8%).

Chiria pe piața de Cluj

Creșteri ale interesului pe acest segment de piață au fost observate, astfel, în Timișoara (+3%), Cluj-Napoca (+4%), Constanța (+13%) și respectiv, Iași (+6%).

În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Cluj-Napoca este în top, după Bucureși, cu 6.200 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat. 

Dacă vorbim despre oferta de închiriere, studiul arată faptul că o tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu Cluj-Napoca, unde a fost consemnat un declin de 45%, până la 2.280 de anunțuri, iar în ceea ce privește numărul noi de proprietăți de închiriat și acesta a avut o evoluție descendentă în marile orașe, începând cu Cluj-Napoca (-37,6%) și continuând cu Brașov (-25,2%), Iași (-21,2%), București (-20,8%), Constanța (-17,3%), și, respectiv, Timișoara (-11,1%). 

Prețul chiriei în Cluj-Napoca

Datele studiului arată faptul că în medie prețul pe mp al chiriilor din Cluj-Napoca s-a situat la 8 euro și a înregistrat o creștere a prețului de 12,7% față de perioada similară a anului anterior.

În Cluj-Napoca, pentru închirierea unei garsoniere se cere în medie 280 de euro/lună, un apartament cu 3 camere ajunge la 400 de euro/lună, iar prețul mediu pentru închiria un apartament cu 3 camere în „Capitala Transilvaniei ajunge la 600 de euro/lună.

Piața imobiliară după prima parte a anului. Clujul rămâne cel mai scumpPentru garsoniere și aparamente cu două camere, prețurile sunt similare cu cele din București.

 

 

Comenteaza