Dico și Țigănaș vor proiecta Polivalenta din Brașov. "Avem atuuri în fața Clujului"

Dico și Țigănaș vor proiecta Polivalenta din Brașov. "Avem atuuri în fața Clujului"
Șerban Țigănaș și Florin Dico au prins un nou contract important de proiectare

Contractul de proiectare pentru noua Sală Polivalentă, de 10.000 de oameni, din municipiul Brașov va fi semnat până la finele acestei luni de către primarul George Scripcaru cu Biroul Dico & Țigănaș, care a conceput-o și pe cea din Cluj.

Având în vedere finalizarea procedurii de licitație și retragerea contestației pe carea a depus-o unul dintre cei patru ofertanți, în zilele următoare va fi semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru construirea complexului multifuncţional Sală Polivalentă Braşov, cu Biroul de Proiectare Dico și Țigănaș.

,,Mă bucur că am ajuns în această etapă, dar și pentru faptul că această firmă de proiectare, cu foarte multă experiență în domeniul infrastructurii sportive, a câștigat licitația. Vorbim de cei care au proiectat Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, dar și stadioanele din Cluj, Craiova și Târgu-Jiu. Decizia noastră de a organiza o licitație în care nu doar prețul cel mai mic să conteze, ci și experiența și modul de planificare a activităților, ne-a adus soluția pentru cel mai bun proiect pe care poate să îl aibă Brașovul.

Pot spune chiar că avem un avantaj față de Cluj, pentru că ei știu exact care sunt greutăţile care pot apărea în timpul realizării unui astfel de proiect. Noi avem și un alt avantaj considerabil, faptul că dispunem de o suprafaţă generoasă pentru construirea acestei săli, de 10 ha, astfel că vor avea o flexibilitate mai mare în elaborarea proiectului, dar şi în amenajările exterioare, plecând de la parcări şi ajungând la zone verzi, zone de promenadă, terenuri de sport în aer liber.

Proiectantul va avea în vedere că această sală va trebui să asigure condiţiile necesare pentru desfăşurarea de competiţii sportive la nivel olimpic, dar şi să fie îndeajuns de flexibilă, astfel încât să putem organiza concerte sau alte evenimente culturale sau sociale.

Sper să finalizeze acest proiect până la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor, astfel încât în lista de investiții pentru 2020 să se regăsească și lucrările de construire. Este un proiect care va aduce beneficii vieţii sportive şi culturale din oraşul nostru, economiei şi statutului de oraş turistic al Braşovului, iar aceste lucruri vor fi benefice pentru fiecare braşovean”, a declarat primarul George Scripcaru.

Specializați în obiective sportive

Biroul condus de Șerban Țigănaș (președinte) și Florin Dico (manager general) a primit recent o dublă premiere la Premiile BREEAM, pentru Europa Centrală și de Est regională și pentru utilizarea comercială cu proiectul Binarium, de reconversie a terenului fostei fabrici Flacăra din Cluj-Napoca. Acesta a mai proiectat obiective precum stadioanele Cluj Arena și Dr. Constantin Rădulescu (extindere), Ion Oblemenco (Craiova), Municipal (Târgu-Jiu), baza sportivă Clujana, clădirea ELM (Cluj-Napoca), hale industriale pentru companiile Emerson, Bosch, La Lorraine, Maviprod, centrele comerciale Tiago și Liberty din Oradea, ansamblurile rezidențiale Citadela, Avira, Plai, Biasini, Gimarom, Plopilor Vest.

Sala Polivalentă Brașov

- Proiectant: Biroul Dico & Țigănaș
- Valoarea contractului: 3,25 milioane lei, fără TVA
- Durata de execuţie a documentaţilor: 9 luni pentru elaborarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic
- Finanţare: bugetul local
- Criteriul de atribuire: cel mai bun raport calitate-preţ. Componenta financiară: 34,4 p. din maximum 40 p.. Experienţa experţilor cheie, concretizată în numărul de proiecte la nivelul cărora au îndeplinit același tip de activități sau similare: 24 p. din maximum 24 p.. Demonstrarea metodologiei adecvate de implementare, planificarea adecvată a resurselor umane şi activităţilor: 36 p. din maximum 36 p..

Cerințele de proiectare: soluţia propusă

"Prin tema de proiectare se solicită realizarea unei săli multifuncţionale cu scopul de a oferi o dotare modernă pentru organizarea de evenimente sportive în sală, concerte, congrese, evenimente culturale, pe amplasamentul fostului stadion municipal. Pe terenul studiat se prevăd mai multe construcţii.

A. Sală Polivalentă de 10.000 de locuri în condiţiile unei utilizări flexibile, destinată competiţiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităţilor culturale, cu respectarea regimului de înălţime precizat şi cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naţionale şi internaţionale şi care să asigure organizarea unei mari varietăţi de evenimente. Capacitatea exactă se va stabili în funcţie de prevederile federaţiilor internaţionale ale sporturilor care se preconizează a fi organizate, astfel încât să poată fi organizate competiţii de nivel Liga Campionilor sau Jocuri Olimpice.

B. Parcare amenajată la subsol și la sol. C. Amenajare exterioară - zone verzi, alei pentru circulaţie pietonală şi carosabilă, zone de acces, promenade, zone de odihnă pietoni, servicii, restaurant.

Zonificare funcţională. Locuri pe scaune pentru 10.000 de persoane care vor avea asigurată vizibilitatea pe toată suprafaţa de joc, dintre care 2.500 de locuri mobile şi 500 fotolii VIP. Acces public diferenţiat,  grupuri sanitare şi spaţii anexă, spaţii pentru jucători şi artişti conform standardelor internaţionale, spaţii de depozitare și tehnice, lifturi de persoane şi marfă, facilităţi VIP şi business, alimentaţie publică pentru toate categoriile de spectatori, spaţii cu funcţiuni conexe

Finisaje și lucrări exterioare. Se vor utiliza soluţii tehnice integrate într-o compoziţie neconvenţională aptă să promoveze o plastică contemporană. O componentă definitorie vor fi panourile multimedia destinate proiecţiilor video incluse în imaginea de ansamblu. Acestea vor fi dispuse şi orientate atât către circulaţiile şi spaţiile pietonale exterioare din amplasament, cât şi pe direcţiile cu mare vizibilitate.

Sistemul de faţadă multimedia va integra construcţia în trend-ul outdoor-ului digital spectacular, concept promovat în colajul urban contemporan datorită dinamicii şi versatilităţii generate de avansul tehnologic şi a implicitei componente financiare. Panourile multimedia Led High Definition, capabile să primească atât semnal video, cât şi o programare a culorii luminii vor fi montate la nivelul planului faţadei.

Compartimentări și finisaje de interior. Pardoseala sălii principale şi a celei de antrenamente va fi una specială ultraperformantă, tratată cu straturi suport şi finale, astfel încât să răspundă exigenţelor impuse de practicarea şi omologarea sălii pentru sporturile menţionate. Dimensionarea principală va ţine cont de numărul de locuri propuse şi de dimensiunile de suprafeţe de joc, aferente diferitelor sporturi propuse spre găzduire, dimensiuni ce se raportează la standardele federaţiilor sportive internaţionale de profil.

S-a identificat posibilitatea găzduirii următoarelor tipuri de activităţi: sporturi - tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball, box, atletism ușor, gimnastică, tir sportiv, atletică grea, scrimă, karate, judo, aikido, alte sporturi posibile datorită modularităţii şi mobilităţii suprafeţei de joc şi a spaţiilor anexe; evenimente culturale - concerte de scenă, dans sportiv, competiţii internaţionale de dans, adunări religioase, congrese, simpozioane, vernisaje.

Pentru disciplina atletism uşor (în sală) se va avea în vedere dotarea pentru minim următoarele probe: curse 60 m și cu obstacole, săritura în înălţime, cu prăjina și în lungime, triplu salt şi aruncarea greutăţii.

Capacitatea avută în vedere în cadrul studiului este de 10.000 de persoane, în condiţiile unei utilizări flexibile. Dimensiunea exactă a Sălii Polivalente (numărul de scaune, capacitate totală spectatori, structură, dimensiuni de gabarit) se vor stabili la nivelul studiului de fezabilitate după normele suprapuse ale mai multor federaţii, în funcţie de specificul competiţiilor.

Se va avea în vedere realizarea terenului (suprafeţei de joc), a terenurilor de antrenament, zone de recuperare, vestiare. Construcţia unei săli multifuncţionale moderne şi impresionante presupune utilizarea celor mai noi tehnologii, în vederea facilitării unei transformări funcţionale rapide, din arena sportivă în scenă de concert sau centru de congrese.

Această flexibilitate garantează exploatarea la capacitate maximă a sălii, în timp ce multifuncţionalitatea constituie elementul-cheie pentru entuziasmarea oaspeţilor arenei, care vor avea astfel parte de o experienţă intensă şi de neuitat.

Dimensiunile şi funcţionalitatea presupun o flexibilitate maximă în ceea ce priveşte numărul de locuri din interiorul întregii arene. În ceea ce priveşte numărul de locuri garantat pentru alte manifestări, în afara celor sportive, acesta variază în funcţie de variantele de amenajare a spaţiilor.

Integrarea unor săli de seminar sau conferinţă, în completarea facilităţilor oferite pentru organizarea de întruniri de afaceri sau congrese, va fi avută în vedere, fiind detaliată în documentaţia cu privire la compartimentare şi suprafeţe. În cadrul studiului se va ţine cont de asigurarea condiţiilor impuse de federaţiile sportive internaţionale, pentru fiecare disciplină sportivă în parte – încă un indiciu pentru capacitatea minimă de 10.000 de spectatori.

Instalarea unor tribune glisante în zonele inferioare, precum şi posibilitatea amplasării unor rânduri suplimentare de scaune pliante, în cazul reducerii suprafeţei de joc, asigură un grad maxim de flexibilitate şi garantează asigurarea atmosferei adecvate fiecărei disciplinele sportive.

Compartimentarea suprafeţelor se va distinge prin asigurarea unor suprafeţe şi spaţii generoase, destinate vestiarelor, echipelor, sportivilor, funcţionarilor, personalului auxiliar şi tehnic, arbitrilor, fizioterapiei, refacerii şi acordării de îngrijiri medicale, activităţilor de control antidoping, organizării conferinţelor de presă, amplasării camerelor de luat vederi, cabinelor pentru reprezentanţii presei, întâmpinării oaspeţilor, gastronomiei, vânzării de produse promoţionale, depozitării, accese VIP şi bussines.

Lucrări de amanajare exterioară. Spaţiile din afară vor fi tratate într-un studiu peisagistic care va cuprinde amenajarea zonelor verzi, a zonelor de promenadă, recreere, odihnă, piste de biciclete. Având în vedere suprafaţa generoasă pusă la dispoziţie pentru amenajarea complexului, studiul de fezabilitate va prevedea şi o zonă de recreere prin amenajarea unor terenuri de baschet, tenis, volei, fotbal în aer liber, zone de promenadă, pistă de biciclete, spaţii de joacă pentru copii, parcaje pentru biciclete.

Se vor executa lucrări de amenajare exterioară si se vor executa lucrări de refacere a carosabilului, trotuarelor şi aleilor din zona afectată de şantier. Se va prelungi pista de biciclete existentă în zonă. Se vor amenaja drumuri noi de acces pentru toate autovehiculele în functie de necesităţi".

Comenteaza