Ciucă dă asigurări populației: România nu este în pericol de recesiune economică

Ciucă dă asigurări populației: România nu este în pericol de recesiune economică

Într-o situaţie destul de complicată, la nivelul guvernului s-au reuşit măsuri care asigură continuarea consolidării economice, spune premierul Nicolae Ciucă, după ce INS a anunţat că Produsul intern brut a crescut în primele zece luni faţă de perioada similară a anului trecut.
 

„Subliniez datele foarte bune pe care le-a comunicat astăzi (marţi - n.r.) Institutul Naţional de Statistică (INS). Într-o situaţie destul de complicată, la nivelul guvernului s-au reuşit măsuri care asigură continuarea consolidării economice. Avem creştere economică şi pe cel de-al treilea trimestru, o creştere economică de aproximativ 4 % în comparaţie cu primele nouă luni ale anului trecut. Doresc să asigur cetăţenii români că facem tot ceea ce e posibil pentru a menţine această evoluţie şi să asigurăm că vom trece cu bine de această situaţie”, spune Nicolae Ciucă.

Premierul României: „Cei cu venituri foarte mici trebuie să beneficieze de mărirea veniturilor pentru acoperirea inflaţiei”

El a fost întrebat despre efectele inflaţiei crescute, dar şi despre faptul că această creştere economică nu se reflectă în traiul românilor.

„Aceasta este doar o primă impresie pentru că prin măsurile pe care le-am luat anul acesta a nivelul guvernului prin pachetele de sprijin au fost asigurate atât creşterea venitului minim garantat, au fost asigurate o serie de facilităţi pentru cei care sunt în vulnerabilitate şi au salarii şi venituri foarte mici, discutăm şi de analiza pe care o facem la nivelul coaliţiei şi în guvern pe baza acestor rezultate în care avem o imagine a proiecţiei bugetului pe anul viitor să putem asigura compensarea inflaţiei care a depăşit 15%... Atunci trebuie să ne asigurăm că cei cu venituri foarte mici trebuie să beneficieze de mărirea veniturilor pentru acoperirea inflaţiei”, încheie Ciucă.

De asemenea, premierul a spus că „România nu este în pericol să intre în recesiune economică”: „Sigur, nu suntem singurii în acest ansamblu. Depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă în celelalte economii cu care ţara noastră este în strânsă colaborare şi atunci vom resimţi şi noi aceste efecte”.

Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică.

Comenteaza