Cine conduce economia clujeană

Cine conduce economia clujeană
Campionii economiei clujene au fost premiaţi şi în acest an de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Galei Topului Firmelor Judeţene.

 

Economia clujeană este condusă şi în acest an de companiile din domeniile industrie, servicii, comerţ şi turism. În Topul Firmelor 2014 au intrat 1.053 de societăţi comerciale din judeţul Cluj, din totalul de 38.081 de agenţi ecconomici care activează în zonă.

Dintre acestea, cele mai multe firme premiate,  342, se situează în industrie, urmate de 322 de societăţi din servicii. Pe locul trei se clasează comerţul şi turismul, cu 179 de companii incluse, iar pe patru, cercetarea şi dezvoltarea, cu 83 de societăţi. Construcţiile sunt pe poziţia a cincea, cu 66 de firme, iar din domeniul agriculturii silviculturii şi pescuitului au fost luate în considerare 43 de agenţi economici. 

Gala Topului Firmelor, organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, a fost deschisă cu lansarea celor două volume din seria "Supercampionii Clujului", scrisă de Ovidiu Blag.

După un scurt moment de relaxare oferit publicului de îndrăgitul actor Dorel Vişan, care a destins atmosfera cu o anecdotă şi cu o poezie patriotică, preşedintele CCI Cluj, Ştefan Dimitriu, a prezentat câteva date tehnice legate de situaţia economică din judeţ, dar a accentuat şi importanţa investiţiilor în crearea unui mediu de afaceri sănătos.

"Topul firmelor clujene este un barometru al realităţii economice, o dovadă a felului în care construim şi dezvoltăm competitivitatea. Judeţul Cluj reprezintă un pol de creştere economică şi financiară a României. Clasamentul topului se bazeză pe realizările din 2013, an în care CCI Cluj a vizat în acţiunile întreprinse crearea unui mediu de afaceri stabil şi propice dezvoltării celor 47.000 de agenţi economici, societăţi comerciale şi persoane fizice, inclusiv a celor 7.147 de firme cu capital străin, din judeţul Cluj.

Premisele revenirii economice se leagă în continuare de atragerea investiţiilor străine şi autohtone care să creeze noi locuri de muncă şi să dinamizeze comunitatea de afaceri locală. Rezultatele economice clujene din prima jumătate a anului 2014 prefigurează trendul anului anterior, cele mai mari creşteri regăsindu-se în producţia industrială, în cifra de afaceri şi în export. CCI Cluj, prin acţiunile sale, sprijină în continuare mediul de afaceri clujean, vizând dezvoltarea economiei, corelată cu cerinţele economiei de piaţă", a firmat Dimitriu.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, prezent la eveniment, a ţinut să evidenţieze rolul universităţilor în instruirea forţei de muncă. A avut, însă, şi un scurt mesaj critic la adresa politicienilor.

"Capitalul financiar nu este suficient pentru a dezvolta o afacere proitabilă. Poate mai important decât el este capitalul uman, iar aici, la Cluj, avem un mare centru de putere. Puterea noastră la Cluj vine de la universităţile din oraş, care pregătesc forţa de muncă pentru oamenii de afaceri, vine din oamenii de cultură şi de artă care ne înconjoară în acest mediu academic în care trăim cu toţii şi, nu în ultimul rând, vine din puterea şi tăria oamenilor de afaceri, care produc acel mult dorit produs intern brut (PIB) pe care cei din administraţie şi politicienii se grăbesc să-l împartă cu mai multă sau mai puţină generozitate.

Unii cer 6% din PIB la educaţie, alţii pentru sănătate. Nu trebuie să uităm că acest PIB este realizat de dumneavoastră, dragi colegi, dragi oameni de afaceri, fie români, fie ei capital străin", a afirmat Vuşcan.

Scopul Topului Firmelor Judeţene din Cluj, organizat anual de Camera de Comerţ şi Industrie din 1993 încoace, este de a aduce la lumină cele mai bune rezultate economico-financiare obţinute de companiile clujene. Sunt luate în considerare entităţile care, conform legii, sunt comercianţi, şi care au, simultan, profit din exploatare pozitiv, iar cifra de afaceri este de peste 100.000 de lei în cazul microîntreprinderilor şi de peste 250.000 de lei în cazul celorlalte, raportat la datele de bilanţ depuse pentru anul anterior.

Comenteaza