Chiriile din Cluj-Napoca s-au scumpit cu până la 15% față de toamna anului trecut. Cât cer proprietarii

Chiriile din Cluj-Napoca s-au scumpit cu până la 15% față de toamna anului trecut. Cât cer proprietarii

Prețurile pentru închirierea unei locuințe în Cluj-Napoca au crescut în luna octombrie între 4% și 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În luna octombrie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-au înregistrat cu 17% mai multe interacţiuni între chiriaşi şi cei care publică anunţuri de închiriere pe un site de imobiliare.

Potrivit unui comunicat Storia, în octombrie a.c. comparativ cu luna septembrie, numărul de contactări a fost în scădere, iar anunţurile au fost afişate mai mult timp pe site (+11%), ceea ce arată că cei care au contactat proprietarii sau agenţii au încheiat tranzacţiile mai lent.

Chirii de toamnă la Cluj-Napoca. Cât cer proprietarii

„În luna octombrie a.c., preţurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor s-au menţinut constante faţă de cele din luna anterioară, în timp ce preţurile pentru închirierea apartamentelor cu două şi trei camere au crescut cu 4%.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile medii ale chiriilor au crescut cu 9% în cazul garsonierelor, cu 12% în cazul apartamentelor cu trei camere şi cu 15% pentru apartamentele cu două camere.

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 573 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preţ mediu de 730 de euro”, se mai arată în comunicat.

„Analizând cele mai recente date, am observat că am depăşit perioada de vârf a sezonului de închirieri, ceea ce conduce la o corectare firească a cererii, manifestată printr-o scădere treptată de la o lună la alta şi o temperare uşoară a creşterilor de preţuri. Cu toate acestea, piaţa imobiliară rămâne dinamică, evidenţiind variaţii semnificative între diferite oraşe sau sectoare ale Capitalei. Această perioadă de tranziţie oferă atât chiriaşilor, cât şi proprietarilor o oportunitate de a evalua şi ajusta strategiile lor pentru închirieri, adaptându-le la noul context al pieţei" a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Preţurile solicitate pe acest site pentru chiriile din cele 10 oraşe analizate, respectiv oraşele cu cele mai multe anunţuri de pe platformă, au înregistrat o creştere de 16% de la un an la altul (octombrie 2023 vs. octombrie 2022), în timp ce preţurile solicitate de la o lună la alta (octombrie 2023 vs. septembrie 2023) au crescut, în medie, cu 7%.

Comenteaza