Ce vor face firmele clujene cu 200.000 de euro de la stat. Investiții în comerț, HoReCa, imobiliare

Ce vor face firmele clujene cu 200.000 de euro de la stat. Investiții în comerț, HoReCa, imobiliare
Grand Italia vrea să își finalizeze cu fondurile de la stat clubul și centrul spa

Peste 70 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) din Ardealul de Nord, majoritatea din Cluj, au cerut maximul care li se poate acorda din partea statului ca granturi de investiții pe măsura 3. Majoritatea banilor vor fi folosiți în afaceri din comerț, hoteluri și restaurante, transport sau imobiliare. Numai grupul Marty cere aproape 4 milioane de lei. 

Printre beneficiarii cu cele mai mari șanse de obținere a banilor (lista verde) se află firme ca Grand Hotel, Grădina de Vară Boema, Seven Events, Sotto Delivery, Pritax Invest, Marty West Side - City Mall - Roastery - Pan (HoReCa), Grup Taurus Development, Pitas Investments, City Plaza Imobiliare, Tellus Invest (imobiliare), German Market, Coramet (comerț), Routier European (transport), Unirea, Napoca Steel (producție),  IC Transilvania, Assa Steel (construcții). 

“Ne-am înscris în acest program deoarece am demarat mai multe investiții în zona de subsol a hotelului. Am început să amenajăm acolo un club și un centru spa, dar lucrăm și la spații suplimentare de parcare. Sperăm că vor veni acești bani de la stat, deoarece activitatea la noi este foarte redusă acum, de-abia avem fonduri pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile”, spune Simion Prunean, administratorul Grand Italia, cel mai mare hotel al Clujului.

“Noi aveam un proiect de edificare a unei hale, un depozit propriu, în Turda, unde am achiziționat un teren de 3.000 mp, dar și a extinderii lanțului de magazine, care a ajuns la 15 unități în toată țara. Acum plătim chirie pentru un spațiu de depozitate în zona Aeroportului Internațional Cluj, însă în condiții de criză economică e mai avantajos să fii proprietar.

Avem o poziționare bună pe lista ministerului deoarece am pus o cofinanțare mare, de 70%, oricum voiam să începem proiectul, de 3,2 milioane de lei, plus TVA, din credite bancare și fonduri proprii, deci ce vine de la stat e doar o mică parte, dintre care oricum jumătate se duce pe cheltuieli”, relatează Cornel Rusu, business developer al rețelei comerciale German Market.

Doar 13% dintre IMM-urile înscrise la granturile pentru investiții acordate de stat le vor și obține, estimează specialiștii financiari, în condițiile în care cele din Cluj au solicitat 214 milioane de lei. Numai 3.580 de companii sunt potențiali beneficiari ai măsurii 3 - granturi pentru investiții acordate IMM-urilor, potrivit analiștilor companiei de consultanță KeysFin.

VEZI IMM-urile din Cluj cer granturi de 44 de milioane de euro

Cele mai multe companii care au cerut granturi se află în București (15%), Cluj (10%), Timiș (6%), Dolj (5%), Iași (5%). Din cele 27.736 de firme înscrise, admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea planurilor de investiții. La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de procentul cofinanțării, cifra de afaceri, ordinea înscrierii aplicației.

Statul nu vrea să finanțeze imobiliarii

Premierul Florin Cîțu a anunțat că trimite corpul de control să investigheze situația de la măsura 3, în urma unei discuții cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui. „Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a declarat premierul.

„Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Din cei 27.736 de înscriși, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile, mai mult din jumătate din proiectele eligibile.

Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie de ajutor în perioada Covid și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente. Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții. Vă voi ține la curent”, a precizat Năsui.

Comenteaza