Cât de mult poți să te îndatorezi pentru un credit Noua Casă

Cât de mult poți să te îndatorezi pentru un credit Noua Casă
Piața construcțiilor rezidențiale este din nou în avânt la Cluj | Foto: Studium Green

Chiar dacă poți să te îndatorezi până la 45% din venit pentru un împrumut Noua Casă, ideal este ca toate ratele la credite să nu depășească 25% din venitul familiei, spun experții financiari.

“Aceasta fiindcă programul Noua Casă este doar cu dobândă variabilă. Acum dobânzile sunt mici, dar acestea pot crește semnificativ în 5, 10, 30 ani de credit. O creștere a dobânzii cu doar 2 puncte procentuale duce la un grad de îndatorare de 55% din venituri. Și am avut în ultimii 10 ani dobânzi și mai mari cu 6 puncte procentuale. Deci mare atenție la supraîndatorare!“, avertizează Irina Chițu, director al platformei FinZoom România.

Românii care vor să contracteze un credit Noua Casă trebuie să aducă un avans de minimum 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro sau de minimum 15% pentru cele cuprinse între 70.001 și 140.000 de euro. Sunt bănci care solicită un avans minim și de 10% (în loc de 5%). Totuși, cu cât ai un avans mai mare, cu atât te împrumuți mai puțin.

Simulare de credit Noua Casă

Preț imobil: 70.000 euro
Avans: 3.500 euro
Rată lunară: 1.600 lei
Venit minim necesar: 3.600 lei (grad îndatorare 45%)

Preț imobil: 90.000 euro
Avans: 13.500 euro
Rată lunară: 1.800 lei
Venit minim necesar: 4.000 lei (grad îndatorare 45%)

Preț imobil: 140.000 euro
Avans: 21.000 euro
Rată lunară: 2.800 lei
Venit minim necesar: 6.300 de lei (grad îndatorare 45%)

Sursa: FinZoom

Nouă Casă este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului mai multe tipuri de locuințe.

Acestea pot fi locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

O altă categorie o reprezintă locuinţele consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Ultima categorie o reprezintă cele recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării sau reducerii riscului seismic, cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. Garanțiile sunt acordate de stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință. Pentru 2021, plafonul alocat programului este de 1,5 miliarde de lei.

Comenteaza