Casa Verde Fotovoltaice: Au fost publicate listele cu instalatorii validaţi în cadrul programului

Casa Verde Fotovoltaice: Au fost publicate listele cu instalatorii validaţi în cadrul programului
| Foto: TReinhard - Depositphotos.com

Listele cu instalatorii validaţi în cadrul programului Casa Verde au fost publicate miercuri pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape 2 miliarde lei, din care peste suma de 1,7 miliarde de lei a fost alocată persoanelor fizice.
 

Listele cu instalatorii validaţi în cadrul programului Casa Verde au fost publicate miercuri pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Astfel, persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape 2 miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unităţile de cult au avut la dispoziţie 17,5 milioane lei.

„În acest an, acordăm o atenţie deosebită zonei de eficienţă energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de aproape 2 miliarde de lei, dublu faţă de sesiunea precedentă. Ne dorim ca toţi cei 87.500 de solicitanţi care au aplicat anul acesta să devină prosumatori în cel mai scurt timp. Apreciez interesul deosebit manifestat pentru accesarea acestui program, din partea persoanelor fizice şi a unităţilor de cult. Organizarea pe regiuni a fost o idee excelentă care a contribuit esenţial la succesul programului. Acesta e un program care va continua şi în anii următori, astfel încât să avem astfel de surse de energie verde pe cât mai multe case”, a declarat Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

Administraţia Fondului pentru Mediu generează prin intermediul aplicaţiei listele cuprinzând proiectele solicitanţilor eligibili. După publicare pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu a listei solicitanţilor aprobaţi, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalaţia şi în care se va obţine certificatul de racordare.

Selectarea de către solicitant a unui instalator validat, efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant şi aprobarea de către instalator, a solicitanţilor eligibili, se pot parcurge în termen de maximum 90 de zile, începând de astăzi, 6 septembrie 2023.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 - 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul www.afm.ro, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27-29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Comenteaza