Casa Verde Fotovoltaice: AFM a aprobat primele dosare. Când primesc „undă verde” și celelalți beneficiari

Casa Verde Fotovoltaice: AFM a aprobat primele dosare. Când primesc „undă verde” și celelalți beneficiari
| Foto: anatoliy_gleb - Depositphotos.com

Au fost aprobate primele dosare aferente programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023”. Beneificarii au primit acceptul pentru a începe instalarea panourilor fotovoltaice.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat astăzi, 30 ianuarie 2024, prima listă cu dosarele acceptate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.

Când se aprobă și celelalte dosare pentru „Casa Verde Fotovoltaice”

„Cu mare bucurie vă informez că astăzi am aprobat în cadrul ședinței Comitetului de Avizare primii 9.566 de beneficiari – persoane fizice ai Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023. Aceștia au primit aprobarea de a începe instalarea panourilor fotovoltaice în ordinea înscrierii în program, contribuind astfel la reducerea costurilor facturii de energie electrică. Mi-aș fi dorit să putem aproba astăzi toți beneficiarii declarați eligibili de către instalatori, însă, după cum știți, până la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu pentru anul 2024 de către Guvernul României, instituția operează doar cu 1/12 din bugetul anului precedent și acesta este numărul maxim de beneficiari pe care i-am putut aproba în acest moment, urmând ca după aprobarea acestuia, să publicăm și restul solicitanților acceptați în program”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu, potrivit unui comunicat oficial publicat pe site-ul AFM.

Totodată, AFM menționăm că durata de implementare a proiectului este de 12 luni de la data publicării listei. Lista dosarelor acceptate în cadrul acestui program este publicată pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2023.

Lista cu primele dosare admise în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023" sunt publicate pe site-ul Administraţia Fondului pentru Mediu, la secţiunea dedicată.

Instituţia precizează că durata de implementare a proiectului acceptat este de 12 luni de la data publicării listei.

Aplicaţia Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică - „Casa Verde Fotovoltaice" a fost deblocată pe data de 23 ianuarie 2024, astfel că solicitanţii care nu au selectat un instalator până la data suspendării programului au la dispoziţie 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul platformei puse la dispoziţie de AFM.

Potrivit datelor transmise de Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) și citate de Agerpres, aproximativ 25.000 de solicitaţi nu au reuşit să selecteze un instalator până la data suspendării programului.

AFM precizează că instalatorii selectaţi au obligaţia efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum şi aprobarea solicitanţilor eligibili, în condiţiile şi termenele stabilite prin Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1063/2023.

În cazul solicitărilor de revenire în statusul „în verificare conformitate şi eligibilitate", determinate de rezoluţia eronată aplicată de instalatori în aplicaţie, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabileşte un termen de maximum cinci zile, calculat de la data de 23 ianuarie 2024, în cadrul căruia instalatorii sunt obligaţi să remedieze aceste situaţii.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice" a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie a anului trecut, după ce o societate din Bihor a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.

La finele aceluiaşi an, reprezentanţii Ministerului Mediului au ajuns la o înţelegere cu această societate, care şi-a asumat să renunţe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor.

Comenteaza