Birocraţia banilor europeni împinge fermierii clujeni în braţele băncilor

Birocraţia banilor europeni împinge fermierii clujeni în braţele băncilor
Fermierii clujeni se plâng de birocraţie ca să atragi bani europeni. Mulţi recurg la credite cât timp dosarul de finanţare e în evaluare, dar procedura durează, timp în care curg dobânzile.

Unul dintre fermieri, Emil Turdean, s-a plâns astăzi într-o discuţie cu prefectul Gheorghe Vuşcan că pentru a obţine finanţare pentru o investiţie de 600.000 de euro într-o construcţie a fost nevoie de scrierea unui dosar cu aproape 600 de pagini. În plus, evaluarea dosarelor e făcută de o echipă de doar trei oameni. "Cum să procesezi 200 de dosare, câte sunt acum, cu 3 oameni? Am luat credit pentru toţi banii, dosarul nu e procesat nici acum iar eu plătesc dobândă, 7%", a spus el.

Turdean are afaceri în cultivarea terenurilor agricole şi creşterea de bovine şi cultivă cu cereale 720 de hectare lângă Turda. "N-au oameni destui la Oficiul Judeţean de Plăţi, sunt trei domniţe acolo care-s copleşite; din martie mi se tot tergiveresează doasrul. Le pleacă oamenii, cine stă pe salariile acelea?", spune Turdean. În plus, adaugă el, în procesarea dosarelor nu există specialişti în construcţii.


Proiectul cu finanţare europeană de 600.000 de euro se referă la construcţia de silozuri de cereale şi înfiinţarea unei linii de ambalat legume. "Proiectul e făcut, trebuie procesat, aştept de un an", spune Turdean. Pentru că încă nu a primit un răspuns deşi acesta trebuia să vină după 30 de zile, Turdean a contractat un credit pentru întreaga sumă. Când e cea mai optimistă variantă în care ar putea primi un răspuns? "Tot trăiesc cu ideea că dade - dade, dar nu ştiu; Legea zice că în 30 de zile după acceptarea dosarului la plăţi şi semnarea că e eligibil trebuie să primesc banii, şi a fost o perioadă, îninte de a tăia salariile funcţionarilor, când în 30 de zile au venit banii; dar când s-au atins de salariile funcţionarilor, majoritatea au plecat şi şi-au făcut firme de consultanţă iar de atunci treaba merge rău". Vezi aici detalii despre proiectul pe care Turdean voia să-l implementeze încă din primăvara anului trecut


Turdean a vorbit cu fermieri din Polonia şi Ungaria, care s-au lovit de aceeaşi problemă a lipsei forţei de muncă pentru evaluarea dosarelor, şi care au găsit şi o soluţie: "Au adus voluntari, studenţi de la facultate. Şi studentul avea de câştigat. Ar fi o soluţie, decât să fie barmani".

Fermierii din Cluj şi asociaţiile care-i reprezintă s-au întâlnit astăzi cu prefectul Gheorghe Vuşcan, ca să-i spună ce probleme au.

Comenteaza