Băncile se duc la vale la bursă: Transilvania -9%, BRD -6%

Băncile se duc la vale la bursă: Transilvania -9%, BRD -6%

Banca Transilvania Cluj cade cu 9% la bursă la minimul din 2016 încoace, în timp ce BRD se tranzacţiona în scădere cu 6,4%, potrivit datelor BVB aferente orei 16:00. Indicele principal BET înregistra 6.966 puncte, cea mai scăzută valoarea din decembrie 2016 încoace.

Prăbuşirea vine ca urmare a faptului că guvernul PSD intenţionează să taxeze trimestrial activele băncilor şi nu anual, ceea ce erodează drastic profibitabilitatea nu doar a băncii din Cluj, ci a întregului sistem bancar din România, conform ZF.

Taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, ceea ce înseamnă că la cotaţia medie a ROBOR din ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a taxei se va situa la 1,2%, a afirmat Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dancilă. În aceste condiţii, băncile locale ar urma să plătească în contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei în 2019.

Valoarea medie a ROBOR în ultimele trei luni din 2018 s-a situat la 3,17% pe an, nivel care corespunde unei taxe pe activele bancare de 0,3%. Cum taxa se aplică trimestrial rata anuală  a taxei este de 1,2%. Iniţial, băncile au interpretat că taxa se calculează anual şi doar se plateste trimestrial.

 


Comenteaza