Banca Transilvania, mai bine cotată decât multinaționala BRD în ochii investitorilor

Banca Transilvania, mai bine cotată decât multinaționala BRD în ochii investitorilor
Agențiile de rating vor consemna progresele pieței bursiere din România | Foto: Bloomberg

Odată cu trecerea pieței de capital a României la statutul de emergentă, Banca Transilvania (BT) Cluj, Romgaz și BRD vor fi incluse în indicele furnizorului global FTSE Russell. Dacă BT și Romgaz vor fi considerate companii medii, BRD va fi înglobată între cele mici. România va fi promovată în 2020 de la statutul de piață de frontieră, după trei ani de monitorizare.

“FTSE clasifică țările pe patru stadii de piață: dezvoltată, emergentă avansată, emergentă secundară și de frontieră. Trecerea de la ratingul anterior, de piață de frontieră, la cel de emergentă secundară, va încadra bursa locală în aceeași categorie cu bursele din țări precum Arabia Saudită (din martie 2019), Kuwait (septembrie 2018), Qatar (septembrie 2016), China (doar pentru piața de acțiuni clasa A, din iunie 2019).

La nivel de regiune, bursele din Ungaria sau Cehia sunt încadrate la un nivel superior, de emergentă avansată, în timp ce Polonia a trecut la statutul de piață dezvoltată încă din septembrie 2018”, se menționează raportul pe octombrie al Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România (AAFBR).

“Printre companiile eligibile ce urmează sa fie incluse în compoziția indicilor precum FTSE Global All Cap se numără Romgaz, BT și BRD - Groupe Societe Generale. Dintre acestea, Romgaz și BT vor fi incluse în segmentul pentru companiile de talie medie, iar BRD, în cel pentru companiile mici, cea din urmă nefiind inclusă în FTSE Emerging, ci doar în componența indicelui FTSE Emerging All Cap.

Pe 27 septembrie, volumul tranzacțiilor cu acțiunile BRD și Romgaz de la Bursa de Valori București (BVB) a fost de trei ori mai mare decât media anului, iar al acțiunilor BT tranzacționate, de aproape două ori cât media anuală, dar de trei ori mai mare decât cea medie aferentă lunii septembrie.

De la începutul anului, cotația acțiunilor Romgaz a crescut cu 33%, a acțiunilor BRD cu 24,7%, în timp ce cele BT au înregistrat un avans de 19,7% raportat la prețul de închidere din 11 octombrie. În ziua anunțului FTSE, prețul acțiunilor Romgaz a variat cel mai mult dintre cele trei, având o diferență de 3,14% dintre prețul minim și maxim al zilei, închizând însă în creștere cu 0,41%.

Cotația acțiunilor BT a înregistrat cel mai mare avans zilnic după anunțul privind trecerea la statutul de piață emergentă, de +1,24%, iar acțiunile BRD au înregistrat un avans de 0,99% față de prețul de închidere de pe 26 septembrie”, remarcă Anca Păltineanu, analist de investiții la compania de brokeraj Tradeville.

Raportul AAFBR relevă că de la începutul anului și până în prezent, indicele BET al BVB a înregistrat un avans de peste 29%, iar în trimestrul III a crescut cu 8,6% față de T2 2019. În 27 septembrie, BET a înregistrat valoarea de închidere de 9.603 de puncte, maximul de după criza financiară din 2008. Aceasta a fost prima ședință de tranzacționare după ce FTSE Russell a anunțat că va promova România la statutul de piață emergentă secundară din septembrie 2020, într-o singură tranșă.

În ultimele nouă luni, cele mai tranzacționate acțiuni de la BVB au fost BT, BRD, Fondul Proprietatea, pe fondul unor valori medii zilnice tranzacționate de 10,8 milioane de lei BT, 5,15 milioane Proprietatea și 4,79 milioane BRD. Cel mai important avans în rândul cifrei de afaceri din semestrul I l-a înregistrat Proprietatea, de +108%, fiind urmat de BT, cu +33,1% și de Sphera Franchise, cu +27,3%.

La capitolul listări, companiile s-au îndreptat mai mult spre segmentul AeRO al BVB. În iulie 2019, iHunt Technology a ales să își coteze acțiunile la bursă printr-o listare tehnică, fără a derula înainte un plasament privat. Alte companii ce au anunțat că au derulat sau plănuiesc să deruleze plasamente private înainte de a alege să-și listeze acțiunile la bursă sunt Norofert, Raiko Transilvania Cluj, Holde Agri Invest și Artprint.

Comenteaza