"Axa birourilor", mărginită de imobile de business la pachet cu locuinţe

Artera Calea Dorobanţilor, preferată în anii recenţi de dezvoltatorii de clădiri de birouri "primeşte" alte ansambluri mixte, care combină spaţiile pentru sedii de companii cu blocurile de apartamente.

O societate din Baia Mare intenţionează să ridice până la finalul anului viitor un ansamblu de aproape 100 de apartamente şi birouri pe 2800 mp, iar în vecinătatea a două blocuri noi de 9 şi 12 etaje, Gimarom mai vrea o clădire de birouri.

Societatea băimăreană Drusal, activă în sectorul de management şi reciclare a deşeurilor, a primit luna trecută autorizaţia de construire şi a demarat şantierul pentru ansamblul mixt de locuinţe şi servicii proiectat pentru un teren de pe "axa birourilor", Dorobanţilor. Complexul de comerţ, servicii şi locuinţe are, conform proiectului, mai multe corpuri de clădiri, de la două la cinci etaje, pe Calea Dorobanţilor, pe parcelele de la numerele 33-35-37. Terenul beneficiarului are 3.695 mp şi se află în zona intersecţiei cu str. Năvodari, în vecinătatea Liceului de nevăzători. Proiectul propus include două componente - rezidenţial şi birouri - cu parter comercial. Clădirea destinată locuinţelor include 90 de apartamente şi este proiectată pentru partea din spate a terenului, în vreme ce suprafaţa dinspre artera Calea Dorobanţilor este rezervată unui imobil de birouri de 2.860 mp.

"Lucrările, care deja sunt în derulare, vor merge în paralel pentru partea de locuinţe şi pentru birouri. Au fost contractate două firme de construcţii, s-ar putea să se angajeze şi o a treia, fiindcă beneficiarii doresc ca lucrările să fie finalizate în aproximativ un an. O parte dintre apartamente sunt în discuţii pentru a fi rezervate, chiar dacă preţurile stabilite sunt destul de ridicate - 1.200 de euro/mp, la stadiu semifinisat, iar pentru birouri negocierile merg pe ambele variante - vânzare şi închiriere", a menţionat Cătălin Rus, reprezentantul REMS Imobiliare, una dintre agenţiile care vor reprezenta proiectul pe piaţă. Terenul pe care se construieşte ansamblul este amplasat între alte două clădiri de birouri: Power Business Center şi Silver Business Center şi în apropierea viitorului Centru Cultural Transilvania. Spaţiile dedicate funcţiunilor de comerţ/servicii vor fi de 1.743 mp, iar întregul ansamblu mixt al Drusal va fi deservit de 128 de locuri de parcare.


Unul dintre puţinele imobile rezidenţiale de mari dimensiuni finalizate în acest an este amplasat pe aceeaşi arteră - Dorobanţilor Residence, bloc dezvoltat de Transilvania Construcţii pe Calea Dorobanţilor înspre cartierul Gheorgheni, are 110 apartamente. Apartamentele de două camere au preţuri începând de la 62.000 de euro plus 5% TVA, iar cele de trei camere costă 88.500 de euro plus TVA. Dezvoltatorul a păstrat o parte dintre apartamente pentru închiriere. În vecinătate, Gimarom Imobile (care s-a asociat cu Transilvania Construcţii pentru avizarea documentaţiilor de urbanism) are în lucru un bloc de apartamente de nouă etaje. Gimarom plănuieşte de asemenea construirea unei clădiri de birouri în zonă, pentru care a demarat procesul de avizare. Aceasta ar urma să se realizeze pe un teren de pe Calea Dorobanţilor, la nr. 128, şi este a doua etapă a proiectului gândit în urmă cu câţiva ani, care propunea "la pachet" două blocuri de locuinţe şi o a treia de birouri. Unul dintre acestea, blocul de 12 etaje al Transilvania Construcţii (beneficiar alături de Gimarom a documentaţiei de urbanism) este deja ridicat, iar clădirea de apartamente a celuilalt dezvoltator (Gimarom) se află, de asemenea, în lucru.

Pasul următor ar fi acum pentru Gimarom demararea construcţiei celei de-a treia clădiri prevăzute, respectiv cea de birouri.

Comenteaza