Spitalul Regina Maria de la Cluj, ridicat prin Planul Juncker

Spitalul Regina Maria de la Cluj, ridicat prin Planul Juncker
Planul Juncker oferă garanțiile necesare unui acord de împrumut al Băncii Europene de Investiții (BEI), de 15 milioane de euro, cu rețeaua privată de asistență medicală Regina Maria din România. Acordul va permite acesteia să își modernizeze și extindă rețeaua de unități ambulatorii și spitalicești din țară, prin construirea a două spitale și a 15 dispensare.

Pe lângă creșterea capacității și a calității asistenței medicale, se estimează că proiectul va crea 2.000 de locuri de muncă. Sprijinul furnizat prin intermediul fondului european pentru investiții strategice (FEIS) a făcut posibilă închierea acestui acord. FEIS este pilonul central al planului de investiții pentru Europa al Comisiei Europene (CE), așa-numitul Plan Juncker.
 
„BEI joacă un rol major în promovarea creșterii economice în România. Cu sprijinul Planului Juncker al CE, ea poate să realizeze însă mult mai multe. Acordul este o dovadă a angajamentului deosebit de puternic al Uniunii Europene către sprijinirea modernizării infrastructurii sociale esențiale”, a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Crețu
 
Spitalul privat din Cluj-Napoca este realizat în parteneriat cu bancherul clujean Horia Ciorcilă, pe Calea Dorobanţilor nr. 27-29 şi va costa 15 milioane de euro. „Primul spital privat cu servicii integrate din Cluj-Napoca, pe o suprafaţă de 7.000 mp, va fi inaugurat spre finalul anului 2017 şi va reprezenta cea mai mare investiţie realizată de reţeaua Regina Maria în afara capitalei. 
 
Al cincilea spital din reţea va fi amplasat central, pe Calea Dorobanţilor nr. 27-29. În primul an de la deschidere preconizăm un flux de 10.000 de pacienţi în spital şi în ambulatoriu. Noul spital va avea parcare proprie, iar clădirea va fi amenajată la standarde crescute de confort pentru pacienţi şi pentru personalul medical. Acesta va crea peste 300 de locuri noi de muncă”,
conform conducerii reţelei.

Un plan mai puţin optimist

„Se estimează că Planul Juncker va mobiliza investiții de aproape 800 de milioane de euro în România și de 209 miliarde de euro în întreaga Europă”, a transmis Reprezentanţa CE la Bucureşti. Acum o lună, reprezentanţii CE şi BEI, prezenţi la Cluj, susţineau că FEIS va mobiliza investiţii de cel puţin 315 de miliarde de euro în economia reală până în 2018.

Planul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost instituit sub forma unui cont gestionat în cadrul BEI, bancă a UE, derulează fonduri publice pentru mobilizarea investiţiilor private şi mobilizează fonduri private, oferind protecţia creditării. Întreprinderea (debitorul) obţine creditul garantat, iar banca autorizată (creditorul) garantează recuperarea debitelor.
 
Planul are trei piloni: mobilizarea şi promovarea investiţiilor, climatul investiţional simplificat. FEIS are două componente financiare: infrastructură şi inovare (16 miliarde de euro), IMM (5 miliarde). În România sunt autorizate 15 bănci comerciale şi instituţii de credit. Solicitanţi eligibili sunt IMM-uri, entităţi care au până la 499 de angajaţi sau cu până la 3.000 de angajaţi. 

Comenteaza