Autostrada Transilvania va continua cu 41 km, pe teritoriul Sălajului

Autostrada Transilvania va continua cu 41 km, pe teritoriul Sălajului
Ministerul Transporturilor estimează că noul tronson din A3 va fi funcțional în 2025 | Foto: CNAIR

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că s-a lansat licitația pentru proiectarea și execuția a încă 41 km din Autostrada Transilvania Brașov - Cluj - Borș (A3), inclusiv a tunelului Meseș.

“După ce în urmă cu câteva luni am semnat contractele de proiectare și execuție pentru tronsoalele de autostradă aflate între Zimbor și Poarta Sălajului (12,2 km), Nușfalău – Suplacu de Barcău (13,5 km) și Nădășelu - Mihăiești - Zimbor (30 km), am făcut pasul pentru proiectarea și execuția a încă 41 km din A3 (inclusiv tunelul Meseș) care va traversa județul Sălaj", a transmis ministrul.

Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a lansat procedura de licitație restrânsă (cu precalificare) pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a A3, secțiunea 3B: Mihăiești – Suplacu de Barcău, subsecțiunea 3B3: Poarta Sălajului – Zalău, inclusiv tunelul rutier la profil de autostradă în zona Meseș, dar și subsecțiunea 3B4: Zalău - Nușfalău, prin transmiterea spre publicare a anunțului în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Termenul de depunere a ofertelor va fi 11 ianuarie 2021. Valoarea estimată a contractului este de 800 de milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată, iar durata contractului, de 12 luni perioada de proiectare și 36 luni execuția lucrărilor.

Tronsonul de autostradă va avea 41 km, cu numeroase lucrări de artă: viaducte, poduri și pasaje pe și peste autostradă (65 de obiective), în lungime totală de 13 km; tunelul Meseș, cu două galerii, în lungime de 2,89 km, și cu două benzi de circulație pe sens.

Toată autostrada trebuia să fie gata acum opt ani

"Odată ce vom semna contractul de proiectare și execuție pentru tronsoanele Poarta Sălajului - Zalău - Nușfalău (inclusiv pentru tunelul Meseș), vom putea spune că am reușit să intrăm pe drumul ireversibil al construirii tuturor tronsoanelor care traversează județul Sălaj. Până la finele lui 2024, cel târziu începutul anului 2025, vor putea circula pe toate loturile din autostradă care va traversa județul Sălaj", a spus Bode.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract – estimat inițial la 1,5 miliarde de euro, ulterior ridicat la 2,2 miliarde, iar apoi la 7 miliarde – încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012.

Acesta a suferit multe modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte independente, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

Comenteaza