Autobuzele electrice invadează Clujul. Bani pregătiți pentru 81 de vehicule "eco"

Autobuzele electrice invadează Clujul. Bani pregătiți pentru 81 de vehicule "eco"
Turdenii au primit deja șapte autobuze ecologice cumpărate cu fonduri europene

Municipiul Dej a lansat licitația pentru 20 de autobuze electrice și un sistem de e-ticketing, pentru care este dispus să aloce 33,2 milioane de lei. Dacă la Cluj-Napoca s-au solicitat deja 41 de astfel de vehicule, municipiile Turda și Dej vor câte 20.

Dejul a lansat licitația pentru furnizarea a 20 de autobuze noi (14 medii, de 7-10 m și 6 mici, de 5,4-7 m), nearticulate, cu acționare complet electrică, dotate cu sistem de e-ticketing destinate transportului public de călători, din cadrul proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020

Conform anunțului transmis de Primăria Dej, termenul de implementare este de opt luni de la semnarea contractului. Ofertele pot fi depuse până la 16 octombrie 2019, urmând ca atribuirea să aibă loc până la 16 februarie 2020, potrivit platformei Mobilitate.eu.

Autobuzele care vor fi livrate în cadrul acordului - cadru încheiat în urma procedurii vor fi dotate cu echipamente și sisteme informatice pentru asigurarea funcționalitatilor de e-ticketing, comunicare management de flotă și informare dinamică a pasagerilor în interiorul mijloacelor de transport și în stațiile de așteptare transport în comun.

Municipiul Dej va achiziționa următoarele tipuri de mijloace de transport în comun: 6 autobuze electrice mici - cost prevăzut de 7,09 milioane de lei; 14 autobuze electrice medii – 23,8 milioane; sistem de e-ticketing transport în comun 1,4 milioane; licențe aferente sistemului de e-ticketing 0,7 milioane, la toate adăugându-se taxa pe valoarea adăugată.

Clujul vrea pe hidrogen

Cluj-Napoca a fost primul oraș din România care a cumpărat autobuze electrice pentru transportul în comun, în 2018. Din iulie, 41 de autobuze electrice circulă pe străzile orașului, iar în viitor administrația locală vrea autobuze cu hidrogen.

Turda este primul oraș din țară care a achiziționat asemenea vehicule electrice cu fonduri europene; 7 din cele 20 fiind deja funcționale. Municipiul va putea accesa fonduri suplimentare de 50 de milioane de euro în baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, premiat de Comisia Europeană. Până în 2018, Turda a obținut finanțări europene de 31 de milioane de euro.

VEZI Primul oraș din țară cu autobuze electrice pe fonduri europene

Comenteaza