Apartamente la final de an în Cluj. Metrul pătrat s-a scumpit iar, blocurile noi au prețuri tot mai mari

Apartamente la final de an în Cluj. Metrul pătrat s-a scumpit iar, blocurile noi au prețuri tot mai mari
| Foto: facebook.com/visitclujnapoca

În luna noiembrie, preţurile solicitate pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare în Cluj au crescut cu 0,6% faţă de luna anterioară, deși la nivel național s-au diminuat cu 0,6%.
 

Valoarea medie de listare pentru o proprietate a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.704 euro pe metru pătrat util (faţă de 1.707 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie. Trei centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat creşteri uşoare de preţ.

Clujul nu se aliniază cu restul țării la prețuri, iar apartamentele sunt mai scumpe față de luna trecută

În luna noiembrie, Cluj-Napoca nu s-a conformat tendinţei general descendente a preţurilor: aşteptările vânzătorilor au crescut, cu 0,6%, iar metrul pătrat util a ajuns la 2.415 euro (faţă de 2.401 euro pe metru pătrat în octombrie). Preţurile apartamentelor din blocurile vechi au stagnat, astfel acestea costă în medie 2.337 de euro pe metru pătrat. Unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale au consemnat o creştere de 3,3%, de la 2.475 la 2.557 de euro pe metru pătrat.

Piaţa rezidenţială a evoluat conform aşteptărilor noastre în acest final de an, înregistrând creşteri uşoare pe anumite segmente, dar şi corecţii pe altele. Piaţa se află în continuare în căutarea punctului de echilibru, lucru care cel mai probabil se va întâmpla spre mijlocul anului viitor, odată cu stabilizarea preţurilor materialelor şi costurile de construcţie. Un factor de risc rămâne costul finanţării - Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

Pe parcursul lunii trecute, Capitala a consemnat un recul de 0,7% al preţului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.716 de euro pe metru pătrat util (de la 1.728 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui octombrie). Scăderi au avut loc, în perioada menţionată, pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,4% (de la 1.599 la 1.593 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite au înregistrat un declin de 0,7% (de la 1.874 la 1.848 de euro pe metru pătrat).

Comenteaza