Amenzi de peste 2 milioane de lei înainte de Crăciun. Ce nereguli au găsit inspectorii sanitari veterinari?

Amenzi de peste 2 milioane de lei înainte de Crăciun. Ce nereguli au găsit inspectorii sanitari veterinari?

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat amenzi de peste 2 milioane lei în timpul controalelor efectuate în ultima săptămână, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În cea de-a doua etapă a controalelor tematice desfăşurate de Autoritate în perioada 15 - 22 decembrie 2022, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au realizat 7.084 de controale, în urma cărora au fost aplicate 428 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 2.239.700 de lei.

4 firme închise de ANSVSA / 12.000 kg de carne retrasă de la vânzare

Totodată, au fost reţinute 12.313 de kg de produse de origine animală şi au fost emise patru ordonanţe de suspendare a activităţii şi patru ordonanţe de încetare a activităţii. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse.

De asemenea, în perioada 20-21 decembrie 2022 a avut loc o acţiune - fulger în 6 judeţe, sub coordonarea ANSVSA, în cadrul căreia au fost verificate 10 unităţi de procesare carne şi depozite frigorifice. În urma verificărilor au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 56.000 de lei.

Principalele neconformităţi identificate au fost: depozitare, manipulare şi igienizare necorespunzătoare; întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor din dotare; comercializarea produselor fără respectarea condiţiilor de temperatură; lipsă program autocontrol; lipsa unor elemente de identificare pe eticheta produsului, rampa de recepţie este neigienizată, zone de paviment deteriorate; expunerea spre comercializare a unor cantităţi mari de produse, răcirea acestora neefectuându-se uniform; comercializarea produselor alimentare în spaţiu neaprobat sanitar veterinar;
- produse finite fără date de identificare în vederea trasabilităţii; depăşirea obiectului de activitate înregistrat sanitar veterinar; modificări organoleptice la produsele depozitate în congelator.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziţie numărul de telefon al "Call Center"-ului instituţiei - 0800 826 787 - care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

"ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară şi în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control cu această tematică şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti", se arată în comunicatul instituţiei.

Comenteaza