Alianța Vestului, resuscitată la graniță. Autostrada Transilvania se va uni cu Coridorul Pan-European

Alianța Vestului, resuscitată la graniță. Autostrada Transilvania se va uni cu Coridorul Pan-European
Ilie Bolojan (foto stânga) a bătut palma cu cei trei oficiali din Arad și Bihor

Între municipiile Oradea și Arad se va putea circula pe patru benzi, pe o distanță de 100 km, promite fostul primar Ilie Bolojan, acum șef al județului Bihor. 

Președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, s-a întâlnit cu Iustin Cionca, președintele CJ Arad pentru a pune pe tapet realizarea drumului expres Arad - Oradea. La întâlnire au participat Florin Birta, primarul Oradei, respectiv Călin Bibarț, primarul municipiului Arad, conform Transilvania Business.

„Zilele următoare vom semna un protocol între cele două consilii Județene și cele două primării pentru a aloca fondurile necesare actualizării studiului de fezabilitate. Acest drum care va lega municipiile Oradea și Arad reprezintă prioritatea în colaborarea Arad-Bihor.

Drumul expres Arad - Oradea va degreva traficul de pe DN79, va constitui o centură pentru localitățile de pe traseu, între care orașul Chișineu-Criș, și va aduce o dezvoltare economică în comunitățile pe care le traversează, prin crearea unei noi linii de comunicație”, a declarat Iustin Cionca.

Drumul leagă cele două coridoare europene: Autostrada Transilvania (A3) și Coridorul IV Pan-European, dar este și o legătură strategică pe culoarul Nord-Sud în sud-estul Europei.

Emil Boc, edilul Clujului, este singurul primar fondator rămas în Alianţa Vestului (AVE) din cei patru, după alegerile locale din 27 septembrie. În locul celorlalţi trei primari, Nicolae Robu (Timişoara), Ilie Bolojan (Oradea) şi Gheorghe Falcă (Arad) au venit Dominic Fritz (Timişoara), Florin Birta (Oradea), Călin Bibarţ (Arad).

VEZI ce se întâmplă cu Alianța Vestului

"Nu este vorba despre persoane, ci instituţii. Colaborez cu oricine, mai ales cu oraşe aşa de importante. Am atras deja 1 miliard de euro pentru modernizarea şi electrificarea căii ferate Bihor - Cluj, proiect în care este cuprins pasajul de la Tăietura Turcului. Am mişcat A3, s-a semnat contractul pentru 30 km între Nădăşel şi Zimbor", a declarat Boc, la ZIUA LIVE.

În 2018, Robu, Boc, Falcă şi Bolojan au semnat, la Timişoara, documentele de înfiinţare a AVE, iniţiativă prin care se doreşte în special atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării. Printre cele mai importante obiective sunt accelerarea implementării proiectului A3, susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada Via Carpathia.

Alte proiecte sunt susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara - Belgrad, conexiunea de tren de mare viteză între cele patru orașe, rețele de transport public intraregional și interregional, creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou. 

Comenteaza