Agricultura românească primește aproape 16 miliarde de euro pentru investiții în 2023-2027

Agricultura românească primește aproape 16 miliarde de euro pentru investiții în 2023-2027

Varianta finală a Planului Naţional Strategic 2023-2027 al României, după operarea şi integrarea tuturor observaţiilor formulate de Comisia Europeană, a fost transmisă oficial Comisiei Europene, prin sistemul electronic pentru schimbul securizat de informaţii, în 18 octombrie 2022.

Ministrul de resort, Petre Daea, a participat în perioada 17-18 octombrie 2022 la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat la Luxemburg.

Pe parcursul ultimelor luni a avut loc un proces intens de negociere cu serviciile Comisiei Europene, în vederea clarificării tuturor observaţiilor formulate cu privire la Planul Naţional Strategic, comunicate în luna mai a acestui an, astfel încât să răspundă cât mai bine cerinţelor cadrului normativ european şi exigenţelor Comisiei Europene, precizează MADR.

Totodată, în vederea respectării principiului parteneriatului, pe parcursul revizuirii Planului au fost organizate dezbateri în cadrul structurilor parteneriale constituite pentru elaborarea Planul Naţional Strategic, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Specialiştii din minister, în dialog permanent cu fermierii şi cu structurile asociative din domeniu, au putut realiza cel mai important document pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Dialogul pe care l-am avut cu comisarul Janusz Wojciechowski (comisarul european pentru Agricultură, n.r.) pe problemele sensibile ne-a ajutat să trecem peste obstacolele momentului. Este documentul programatic pentru perioada 2023-2027, cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare şi a satului românesc. Subvenţiile pe unitatea de suprafaţă şi pe cap de animal, sumele destinate investiţiilor în irigaţii, independenţa energetică, dotarea cu tehnică agricolă şi industria alimentară vor contribui la creşterea şi diversificarea producţiei în vederea asigurării hranei, creşterea veniturilor şi reducerea impactului negativ asupra mediului. În vederea realizării acestor obiective, România beneficiază de o sumă de 15,8 miliarde euro pentru perioada 2023-2027 - Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Documentul programatic prevede circa 6 miliarde euro pentru investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală, 9,78 miliarde euro pentru acordarea subvenţiilor în agricultură şi 151,7 milioane euro pentru măsuri de piaţă.

Comenteaza