Vine şi rândul Operei Române din Cluj, nemodernizată din anii '70! Bani de la Banca Europei

Vine şi rândul Operei Române din Cluj, nemodernizată din anii '70! Bani de la Banca Europei
| Foto: facebook.com/operacluj

Guvernul a aprobat, miercuri, un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de 216 de milioane de euro, pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cultural.

Printre clădirile de patrimoniu cultural incluse pe listă se numără și Opera Naţională Română din Cluj-Napoca (ONRC). "O mare parte din acest împrumut va fi folosit pentru Muzeul Naţional de Istorie, dar sunt şi alte obiective de investiţii importante, precum o operă nouă la Iaşi, ONRC a şi aşezămintele Brătienilor din Bucureşti, Vila Florica din Argeş.

Sunt obiective culturale de investiţii care vor putea fi reabilitate, modernizate prin această facilitate de împrumut, în valoare de 216 milioane de euro, la care se adaugă contribuţia statului de 20%, ceea ce înseamnă un buget total de 270 de milioane de euro", a precizat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după şedinţa de guvern.

Amintim că, în urmă cu trei ani, ONRC a beneficiat de sprijinul unui grup de oameni de afaceri reuniți în Asociația Pro Opera Transilvană, care a reușit să facă ceea ce Ministerul Culturii nu a putut din 1970 până acum: reparaţii imediate, zugrăveli. 

Investiția s-a ridicat la 55.000 de lei. Anul trecut, Opera Română Cluj a sărbătorit Centenarul.

 

Comenteaza