Tablou semnat Adrian Ghenie, vândut cu peste 2 mil. euro la New York

Tablou semnat Adrian Ghenie, vândut cu peste 2 mil. euro la New York
| Foto: impact.ro

„Antelope Attacked near Gas Pipe 2” este intitulat tabloul lui Adrian Ghenie, vândut de casa de licitații Christie’s din pentru suma de 2,2 milioane de euro. Opera artistului a fost pictată în 2019.

Una dintre lucrările pictorului român, Adrian Ghenie, absolvent al Universității de Arte din Cluj-Napoca în anul 2001, s-a vândut la New York cu 2,2 milioane de euro în cadrul unei licitații organizată de casa Christie’s. Tabloul a fost expus mai întâi, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, la Muzeul Ermitaj, aflat în centrul orașului Sankt Petersburg din Rusia, și apoi, între lunile iunie și decembrie din 2021, la Berlin, potrivit impact.ro.

Tabloul a fost pictat de Adrian Ghenie în anul 2019. Acesta se numește „Antelope Attacked near Gas Pipe 2”, iar valoarea lui a fost estimată între 2,5 și 3,5 milioane de dolari. Casa de licitații Christie’s din New York Kong l-a vândut la prețul final echivalent cu 2,2 milioane de euro.

Prețul de pornire pentru lucrarea pictorului român a fost de 1,5 milioane de dolari. Aceasta a fost licitată până la prețul de adjudecare de 1,8 milioane de dolari. Diferența de până la 2,2 milioane a fost reprezentată de taxe și comisionul casei de licitații.

Adrian Ghenie, cel mai „scump” artist român - 9 milioane de dolari

Adrian Ghenie, în vârstă de 44 de ani, deține recordul de vânzare pentru o lucrare a unui pictor român. Artistul a atins această performanță în anul 2016, cu un tablou numit „Nickelodeon”, ce a fost expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a pictorului.

„Nickelodeon” s-a vândut la prețul de 7,1 milioane lire sterline. Suma era echivalentă, la acel moment, cu 9 milioane de dolari americani. Până în prezent, nicio altă lucrare a lui Adrian Ghenie sau a unui pictor român nu a bătut acest record.

Totuși, Adrian Ghenie  a fost destul de aproape de a stabili un nou record, chiar anul trecut, la o licitație condusă online din Hong Kong, la casa de licitații Christie’s. Lucrarea sa intitulată „The Collector I” a fost vândută pentru un preț final echivalent cu peste 7 milioane de euro. Astfel, acest tablou a devenit al doilea cel mai vândut al artistului român.

Adrian Ghenie s-a născut în anul 1977 la Baia Mare, iar după absolvirea facultății la Cluj-Napoca, acesta avea să se stabilească în Berlin, Germania. Acolo, după ce a trecut printr-o perioadă mai dificilă, a început să fie recunoscut la nivel internațional.

Laureat al Academiei Române, a contribuit și la o galerie din Cluj

Pictorul român a contribuit atât la Cluj-Napoca, cât și la Berlin, la dezvoltarea galeriei Plan B, ce expune lucrările noii generații de artiști din România. Adrian Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură. Această distincție se acordă o singură dată unei persoane. A primit-o ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

 

Comenteaza