Dansatorii minune ai Clujului: la doar şase ani, se remarcă în străinătate

Dansatorii minune ai Clujului: la doar şase ani, se remarcă în străinătate
Performanţa nu ţine cont de vârstă, lucru demonstrat, din plin, de un grup de tinere dansatoare clujene. Cu vârste cuprinse între şase şi opt ani, s-au făcut deja remarcate la concursurile de dans din ţară şi, mai nou, din străinătate. Ultima reuşită: au făcut praf celelalte echipe venite la un concurs de dans din Bulgaria, ajungând pe locul al doilea. Află povestea din spatele victoriei.

Sunt treisprezece la număr. Au între şase şi opt ani. Sunt din Cluj. Merg la grădiniţă sau la şcoală. Sunt printre primele în clasă. Învăţătura nu este însă singurul lucru la care excelează, hobby-ul lor situându-se la acelaşi nivel de importanţă ca şi şcoala. Dacă majoritatea copiilor de vârsta lor, în timpul liber, se joacă, cu păpuşi, cu maşinuţe, în funcţie de preferinţe, ele au ales să-şi cultive pasiunea: dansul. Mai mult, au şi performanţe: la prima ieşire în străinătate, s-au clasat pe locul al doilea, singura echipă care a reuşit să le învingă fiind cea a Rusiei.

Echipa de dansuri moderne "Happy Dance" din Cluj, reprezentantele României la concursul internațional de dansuri "Trixie", desfăşurat în luna iunie în staţiunea turistică Albena din Bulgaria, au reprezentat cu mândrie ţara noastră. La concursul la care au participat echipe din țări precum Rusia, Italia, Mongolia și Bulgaria, echipa clujeană a reuşit, sub îndrumarea antrenoarei Nicoleta Salamon, să se claseze pe locul al doilea.

Din pasiune, la performanţă

Pentru a ajunge la această performanţă, a fost însă nevoie de multe antrenamente: de două ori pe săptămână, tinerele dansatoare se întâlnesc la Palatul Copiilor şi se pregătesc pentru diversele consursuri de dans la care participă.

Uele dintre ele, deşi au o vârstă fragedă, fac dansuri de cinci ani. În această situaţie se află Antonia Bărbuță, care practică dansurile de la vârsta de trei ani. Acum are opt ani şi este elevă la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca în clasa a doua. Nu doar că îi place să danseze, dar se gândeşte şi să continue şi în viitor cu dansurile, motiv pentru cares e antrenează constant. "Pe săptămână mă antrenez de două ori. Într-o zi de la 16:20 până la 18:00 și în altă zi de la 15:00 la 16:00. Anul trecut am mai luat o medalie la un concurs pe țară", precizează ea, mândră de reuşită.

Reuşitele Antoniei o bucură, în mod evident, şi pe mama Antoniei, care la concursul de la Albena a fost, poate, la fel de emoţionată ca şi fiica sa: „La Albena a fost foarte emoționant. A fost o atmosferă cum rar mi-a fost dat să văd. Țin minte că în prima zi s-a făcut un tur și fiecare țară și-a prezentat dansatorii. Părinții din toate țările participante i-au susținut și au fluturat steagurile țărilor participante. Toți părinții am fost foarte bucuroși când i-am văzut cum dansează și din tribună i-am încurajat. Le-am făcut galerie. Suntem foarte mândri de ei și o să-i sprijinim în continuare, acesta fiind doar începutul", a mărturisit Natalia Bărbuţă, mama Antoniei.

Reuşitele copiilor sunt un motiv de bucurie nu doar pentru părinţii lor, ci şi pentru antrenoarea lor: "Eu sunt foarte mulțumită de ei, având în vedere că este prima ieșire a lor la nivel internațional. Ei au mai câștigat locul întâi la concursuri naționale. Sunt foarte mulțumită că au avansat atat de repede. Se putea și mai bine, doar că au avut emoții", a declarat antrenoarea Nicoleta Salamon.

Talentaţi, fără sprijin financiar

Pentru concurs, echipa "Happy Dance" a pregătit o coregrafie în care au îmbinat dansul modern și diverse elemente de kung-fu, iar la cea de-a doua reprezentare, coregrafia pe muzică retro pe care au prezentat-o a lăsat juriul plăcut impresionat.

În ciuda performanţelor notabile obţinute atât în ţară, cât şi în afara graniţelor, echipa nu se bucură de sprijin material. Costumele, costurile de participare la concursuri şi materialele promoţionale sunt cumpărate toate din banii părinţilor, antrenoarea Nicoleta Salamon plângându-se de lipsa unui sprijin din partea autorităţilor.

"În principiu am avea nevoie de costume. Nu avem un stil de dans anume, cum sunt la dansurile populare. Noi pentru fiecare dans pe care-l facem avem nevoie de costume adecvate melodiilor și dansului respectiv. Poate că suntem dificitari la capitolul costume, dar cu ajutorul părinților le rezolvăm. De fiecare dată reprezentăm țara pe banii noștri și de fiecare dată ne-am cumpărat tricouri, ne-am cumpărat steaguri. Ei sunt copii talentați. Reprezentăm orașul și țara. E păcat că nu avem implicare din partea autorităților. Acesta este singurul regret pe care-l am eu. Nu-i prima dată. Am mai participat în Italia și ne-am plătit noi toate cheltuielile", a explicat antrenoarea copiilor.

Pentru a putea participa la consursul de la Albena, pentru fiecare copil a fost cheltuită o sumă de  aproximativ 200 de euro, în care a fost inclusă cazarea, mâncarea, transportul și alte cheltuieli, bani veniţi din buzunarul părinţilor.

Echipa "Happy Dance", câștigătoarea locului secund la concursul din Bulgaria, este compusă din Antonia Bărbuţă, Daria Broscoi, Cătălina Bara, Alexandra Bungărdean, Adnana Mândruşcă, Jessica Morar, Raluca Vince, Sorana Buga, Caryssa Păcurar, Diana Copos, Daria Tămaş, Laura Bota și Hanna Venczel.

Mihai CISTELICAN

Comenteaza