Clujul, mama festivalurilor

Clujul, mama festivalurilor
Nebunia Clujului este menţinută de numărul ridicat de festivaluri deja consacrate, dar şi de noutatea care vine odată cu naşterea altor festivaluri. Acest oraş are un mediu propice pentru astfel de evenimente de amploare, există public, iar energia nu se epuizează niciodată. Parcurgem anul 2014 pentru a recapitula care au fost şi cum a fost la marile şi la micile festivaluri ale anului.

În ultimul an înainte ca oraşul nostru să devină Capitală Europeană a Tineretului (CET) festivalurile deja existente şi-au continuat tradiţia, fiind tot mai bine organizate, dar au apărut şi festivaluri noi, totul pentru a demonstra că Oraşul Comoară este demn de statutul pe care îl va avea în 2015.

Dacă înainte puteam număra festivalurile clujene pe degetele de la mâini, anul acesta oraşul a găzduit peste 40 de festivaluri mici şi mari, consacrate şi noi, pentru toate vârstele, de muzică, dans, cultură, film, literatură, animaţie, teatru, stand-up comedy, şah, dezvoltare personală şi multe, multe altele.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este una dintre atracţiile principale ale Clujului şi reprezintă acea perioadă din an în care întreaga existenţă cinematografică din România îşi îndreaptă atenţia către Cluj. Anul acesta, ediţia cu numărul 13 a fost una cu noroc, în ciuda faptului că s-a început cu stângul. Cu 10 zile înainte de TIFF o importantă finanţare nu venise, dar în urma conferinţei de presă oficiale 2 milioane de lei au fost viraţi de premierul Ponta în contul Ministerului Culturii. Tot în cadrul acestei ediţii directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a lansat oficial campania „Salvaţi Marele Ecran", adică înfiinţarea a 10 cinematografe digitale în 7 ani în România, apoi a lansat proiectul „Salvaţi Depozitul de filme" de pe str. Maiakovski 32-35, practic o campanie de atragere de fonduri în cuantum de 7000 euro. Din avalanşa de 219 filme care au rulat la TIFF, producţia spaniolă „Stockholm", a cucerit marele premiu.

Nu uităm nici de festivalurile mai "bătrâne" ca Festivalul Internaţional de Film Document.Art, ajuns la cea de-a XXI-a, sau ca Festivalul Filmului Francez, ajuns la ediţia XVIII-a, dar nici de mai tinerele Comedy Cluj, care evoluează admirabil, sau de Serile Filmului Gay.

Trecem de la film la muzică, iar aici numele cu cea mai mare rezonanţă este Electric Castle, care a cunoscut o ascensiune rapidă în numai doi ani de existenţă. Die Antwoord , Thievery Corporation, Akua Naru, Dub Pistols şi Wilkinson au fost principalele vedete de la ediţia anului 2014. Organizat la Castelul Banffy din Bonţida, prin acest festival Clujul a fost recunoscut, fără pic de ezitare, la nivel mondial. Pe main stage-ul Electric Castle au fluturat steaguri tricolore, iar cuvintele "România", "Cluj" şi "Mulţumesc!" au devenit laitmotiv pe parcursul întregului festival.
Şi festivalul Mioritmic a fost o adevărată surpriză încă din 2013, când se afla la prima ediţie. În 2014 nu a dezamăgit fanii şi Pădurea Baciu a prins din nou viaţă şi a crescut şi mai mult, găzduind nume ca tINI, Pendulum (djset) & MC Verse, Subcarpaţi, Livio & Roby şi The Martinez Brothers.

Concertul James Blunt a fost punctul forte al festivalului de amploare TiMAF 2014, însă clujenii s-au putut bucura de muzică bună şi la Jazz in the Park, Transilvania Jazz Festival, Festivalul Mozart, Napoca Music Fest, Quartfest, Delahoya, Septemberfest şi lista poate continua.

Festivalul Internaţional Toamna Muzicală Clujeană, cel mai longeviv festival de muzică clasică, a ajuns în acesta an la cea de-a 48-a ediţie. Filarmonica de Stat Transilvania i-a întâmpinat pe melomani cu patru concerte simfonice şi vocal simfonice, un concert al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii, un concert de jazz, cursuri de măiestrie gratuite, precum şi recitaluri din secţiunile festivalului: panoramic componistic şi serate camerale.

Anul 2014 a dat naştere unor noi festivaluri de muzică nişată ca Blues Fest, primul festival de blues organizat la Cluj-Napoca, întins pe două zile, care a reuşit să strângă 400 de fani la Cluj, în Sala Reduta a Muzeului Etnografic. We Are Rocking the City a constituit o altă noutate ce lipsea Clujului, unde există o comunitate însemnată de rockeri. Prima ediţie a festivalului a reunit pe scena clujeană mai multe trupe rock, printre care Alternosfera, Altar, Grimus, Mozart Rocks, Kumm, Roadkill Soda, Trooper, Luna Amară, Diamonds Are Forever, Theory of the Mind, Masterpiece (Metallica Tribute) și Times of Need. Din păcate organizarea concertelor a lăsat de dorit, cu întârzieri uriașe, trupe care au fost mutate de pe o zi pe alta și o sonorizare deplorabilă. Miile de rockeri adunaţi în Piaţa Unirii au reuşit însă să treacă peste aceste neplăceri, iar la finalul festivalului toată lumea a fost fericită.

Festivalul Temps d'Images, Photo Romania Festival, TiMAF, Zilele Culturale Maghiare, Zilele Clujului, 18+ sau Colors of Cluj sunt câteva dintre festivalurile complexe care au adus laolaltă o serie de evenimente unice, noi şi diferite faţă de ceea ce au avut clujenii ocazia să experimenteze până acum. Au avut loc expoziţii, ateliere, întruniri, workshop-uri, personalităţi, trupe, concepte, idei menite să deschidă clujenii către diversitate, către creativitate şi interactivitate.

Teatrul a fost şi el prezent în cadrul unor Festivaluri ca Interferenţe, Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie.

Clujul cultural a arătat că este îndrăgostit şi de carte şi a adus în cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT), cele mai importante edituri naţionale şi internaţionale, peste 150 de lansări de carte, invitaţi de onoare, întâlniri cu 300 de scriitori români şi străini, sesiuni de autografe, lecturi publice, recitaluri de poezie, conferinţe, colocvii, concerte, expoziţii de artă şi ateliere de scriere creativă pentru tineri. În 2014 a luat naştere şi fratele mai mic al FICT-ului, Festivalului Naţional de Literatură, FestLit, care, timp de trei zile, a transformat Clujul în capitala scrisului românesc.

În 2014 Clujul a dansat pe ritmuri de tango la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Tango Argentinian "Tango Cazino", unde peste 300 de dansatori amatori şi profesionişti din ţară şi străinătate şi-au dat întâlnire pe platoul din faţa Cazinoului pentru a participa la numeroase workshopuri şi petreceri. Festivalul Internaţional de Dans Contemporan STEPS reprezintă o nouă manifestare artistică de calibru care a debutat în acest an. Un festival cu producţii de talie mondială dintr-un segment cultural extrem de important, şi anume dansul contemporan.

Transylvania History Days, Festivalul Îngheţatei, MAN.In.FEST, Festivalul UBB, Festivalul Tradiţional de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă „Laurenţiu Hodorog", Festivalul Culturii Ceaiului Chinezesc, Festivalul Clujotronic, Transylvania Zen Fest, Festivalul Internaţional de Şah Lions sunt alte festivaluri care au îmbogăţit diversitatea de evenimente din Cluj-Napoca în anul 2014.

Festivalurile clujene ajung să fie apreciate nu doar în ţară, ci şi în afara graniţelor, astfel că trei dintre ele au fost nominalizate la cea de-a şasea ediţie a European Festival Awards (Premiile Festivalurilor Europene).

Electric Castle a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun festival de dimensiuni medii" (Best Medium-Sized Festival), Jazz in the Park, a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun festival de mici dimensiuni" (Best Small Festival), iar în cursa pentru "Cel mai bun festival de interior" (Best Indoor Festival) a fost inclus şiFestivalul Internațional de Muzică și Artă Transilvania (TiMAF).

În anul 2015, clujenii vor lua parte la cel mai mare festival din Europa, care nu va ţine nici mai mult, nici mai puţin de 365 de zile, desfăşurat sub sigla CET. Prima zi a marelui festival începe chiar în noaptea de Revelion cu un concert marca The Galaxy Astheroids Tour.

Comenteaza