Clujenii învaţă ce este cu adevărat bluesul

Clujenii învaţă ce este cu adevărat bluesul
Primul festival de blues din Cluj-Napoca are loc în acest sfârşit de săptămână. Patru concerte cu invitaţi români şi străini asigură două seri pline de sensibilitate şi feeling prin muzica de bună calitate.

 

Organizatorii consideră existenţa unui astfel de festival nişat ca obligatorie pentru clujeni, indiferent că vor să redescopere bluesul, fie că vor să înveţe ce e bluesul.

„Este o reuşită din punctul de vedere al artiştilor care vin, pentru că este din start un festival internaţional cu muzică de calitate. Sperăm ca festivalul să şi educe; facem workshop-uri cu artişti cunoscuţi de tehnici vocale în blues. Se doreşte să crească, se doreşte o ediţie cu cel puţin trei zile pe viitor, dacă se poate în aer liber pentru că bluesul merge foarte bine şi în spaţii deschise.

Vedem dacă putem aduce şi un bluesmen cât de cât cunoscut. Acest festival este organizat din fonduri strict private, nimic de la stat deocamdată, deci este şi o reuşită managerială că pe piaţa Clujului există sponsori care au marşat pe ideea de a finanţa un festival de blues", a spus Tiberiu Fărcaş, organizator.

Cei de la Rareş Totu's Midnight Sun dau startul festivalului, vineri, de la ora 19:30, la Muzeul Etnografic. Înfiinţat în anul 2004, Midnight Sun este primul supergrup românesc de după revoluţie condus de Rareş Totu, unul din cei mai buni chitarişti de blues din România.

O fuziune de blues, jazz şi funk cu pasaje improvizatorice prelungite, cu sclipiri instrumentale rar întâlnite în România, în care cei patru virtuozi frizează, pe lângă stilurile mai sus amintite, muzica experimentală şi uneori chiar rockul.

În aceeaşi seară clujenii se întâlnesc cu Vasko the Patch and Pouduene Blues Band din Bulgaria. Maeştrii bulgari ai bluesului vin la Cluj pentru prima oară în prodigioasa lor carieră. Una din cele mai vechi formaţii de blues din şara vecină îl are ca lider pe renumitul Vasko the Patch, renumit chitarist dar şi cântăreţ la muzicuţă şi vocalist de calitate, unul din artiştii respectaţi ai scenei de profil bulgăreşti.

În cea de-a doua zi de festival, Borsodi Blue Trio din Ungaria îi va îmbia pe clujeni cu un blues clasic, plin de feeling, începând cu ora 19:30 la Muzeul Etnografic. Trupa Straight from the Bottle încheie festivalul cu o interpretare foarte sinceră, intensă şi directă a bluesului, fără ocolişuri, fără compromisuri. Trupa abordează un funky-blues-rock foarte efervescent, dinamic, dansant, presărat cu multe improvizaţii şi momente inedite.

„Mă bucur că am fost invitaţi să participăm la acest festival. Sperăm să facem o figură frumoasă şi să continuăm popularizarea acestui gen de muzică. Este, într-adevăr, un gen de nişă, deocamdată, aş zice eu, pentru că noi, de când ne-am înfiinţat ca trupă, contribuim constant la schimbarea mentalităţii vizavi de blues în România şi a lărgirii acestei nişe. Vrem să le arătăm oamenilor cum sună acest gen de muzică cu care în România nu suntem foarte obişnuiţi", a spus Bogdan Cristea, chitaristul şi fondatorul Straight from the Bottle.

De asemenea, Aminda va susţine un workshop de tehnici şi caracteristici de bază în blues, sâmbătă, de la ora 14:00.

„Bluesul la care ne referim noi are nişte rădăcini foarte profunde în Africa. A fost dus mai departe de către negrii care lucrau pe plantaţie, în America. E un stil care le descrie stilul de viaţă, durerile, e uneori jucăuş. Bluesul este o descriere muzicală a unui stil de viaţă şi nu este acel blues la care se gândesc majoritatea, la acea muzică siropoasă de dansat în doi.

Mari vocalişti din zona rockului din zona soulului actual au fost inspiraţi de blues care are puternice valenţe antropologice. E o profunzime la care rar se ajunge în muzică. La workshop am să explic modul în care este folosită vocea, modul în care se transmit anumite sentimente prin anumite tehnici pentru că în blues există şi yodel, care duce spre un anumit tip de durere. Există o paletă largă de durere interioară şi fiecare element vocal poate să ducă înspre un anumit tip de durere", a spus Aminda.

Organizatorii au o misiune grea în ediţia pilot de Cluj Blues, deoarece acest gen de nişă a pierdut  teren în rândul ascultătorilor, dar aceştia îşi asumă toate riscurile şi îşi doresc să înveţe publicul că bluesul nu înseamnă muzică extrem de lentă şi siropoasă.

„Mă bucur că am reuşit să atingem aceste două aspecte: participarea internaţională şi participarea din partea artiştilor români. Ştim că în mintea multora bluesul înseamnă tristeţe, amărăciune, ploaie, o deltă plină de mâl şi aşa mai departe, pe când acest gen de muzică este mai mult decât atât. Vasko pe care îl avem ca invitat aduce o bună doză de umor în ceea ce face şi este, de asemenea, un critic şi a fost şi înainte de 1989 unul dintre personajele controversate ale muzicii din Bulgaria", a spus Andrei Balogh, organizator.

Iubitorii de lectură şi de muzică vor avea la dispoziţie un stand cu CD-uri, DVD-uri, viniluri şi va exista şi un bufet pentru că bluesul, spun organizatorii, „merge foarte bine cu un pahar de vin sau cu un pahar de coniac". Locaţia, sala principală din Muzeul Etnografic, este o încăpere cu rezonanţă şi istorie, una intimă, gata să primească 180 de iubitori de blues. Un bilet pe seară costă 40 de lei, iar un abonament pe ambele seri costă 60 de lei. Organizatorii vorbesc deja de Cluj Blues Fest 2015 pe care s-au şi apucat să îl pregătească, fără a da însă alte detalii.

Comenteaza