Cinema Arta s-a închis. Ce va urma

Cinema Arta s-a închis. Ce va urma
Unuia dintre cinematografele emblematice ale Clujului i s-a pus “lacăt” vineri, în urma deciziei celor de la RADEF, supăraţi că proprietarii clădirii au preluat o parte din hol.

Cei care deţin clădirea de pe strada Universităţii se arată uimiţi de gestul administratorilor de la Arta, fără de care cinematograful nu va putea funcţiona o perioadă "de ordinul lunilor".

Clădirea în care funcţiona până acum câteva zile sala de cinema a fost retrocedată de mai bine de un an familiei Sebestyen, noul proprietar având obligaţia de a păstra vechea funcţiune a acesteia, potrivit lui Marius Iuraşcu, directorul RADEF, structura care administra cinematograful. "Noi am avut o înţelegere cu proprietarii să asigurăm în continuare funcţionarea sălii de cinema, în condiţiile în care plăteam utilităţile, dările la stat şi salariaţii. De două săptămâni au preluat o parte din hol. Fără acest spaţiu, practic nu mai puteam funcţiona, aşa că am decis să închidem şi să îi lăsăm pe salariaţi în şomaj", a rezumat directorul motivul deciziei de închidere. Acesta s-a plâns că au rămas în vechiul spaţiu toate dotările de la Arta, achiziţionate de RADEF. "Sincer, mă doare sufletul, era un loc tradiţional al filmului de artă la Cluj. Nu ştiu dacă se ştie că, de fapt, cinema Arta mergea în pierdere, profitul nu acoperea cheltuielile, însă am ţinut să îl ducem mai departe de dragul artei şi al tradiţiei", a adăugat Iuraşcu.

De cealaltă parte, proprietarii imobilului spun că nu se aşteptau să vadă cinematograful închis. "Nu am prevăzut această mişcare, nu era nici un semn că vor face asta. Am fost nevoiţi să preluăm o parte din spaţiu, acum acolo sunt birouri, însă nu am crezut că asta va duce la plecarea RADEF", a declarat Andrei Sebestyen, proprietarul clădirii în cauză. Nu s-a schimbat intenţia familiei de a continua tradiţia cinematografului, se are în vedere chiar amenajarea unui spaţiu cultural în care "nu dorim să concurăm cinematografele de la mall", potrivit acestuia. "Nu avem experienţa şi posibilităţile de a deschide un cinematograf de pe o zi pe alta, ne bazam pe colaborarea cu RADEF, măcar să ne lase dotările pentru o vreme, ni s-a zis că vor sta acolo până în 9 martie inclusiv. Am mai avut o discuţie cu ei, în urmă cu vreun an, în care erau de acord să se amenajeze o cafenea în hol. Nu credeam că vor reacţiona la aceste birouri", a mai spus proprietarul. Acesta a precizat că nu ştie nimic de dotările RADEF invocate de Iuraşcu. "Va urma o pauză, cinematograful va fi închis pentru o perioadă de ordinul lunilor, chiar dacă noi am fi vrut să fie funcţional la evenimente ca TIFF sau Comedy Cluj", a adăugat Andrei Sebestyen.

 

Comenteaza