Cluj: „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, campanie pentru îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii orale

Cluj: „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, campanie pentru îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii orale

În luna martie, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Centrul Regional de Sănatate Publică Cluj din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, Inspectoratul Şcolar General Cluj și Casa de Cultură a Studenților, derulează campania de informare, educare și comunicare „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”.

„Tema campaniei urmărește să atragă atenția asupra importanţei sănătăţii orale ca parte a sănătății generale și cunoașterea metodelor adecvate de prevenire a afecțiunilor oro-dentare.

Această lună a fost aleasă pentru desfășurarea campaniei deoarece, anual, în data de 20 martie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii Orale cu scopul de a promova intervențiile eficiente pentru sănătatea orală”, precizează UMF Cluj într-o informare privind campania pentru sănătate orală.

Suportul metodologic al campaniei naţionale este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

„Afecțiunile cavității bucale cuprind în principal cariile dentare, boala parodontală, gingivitele, pierderea dinților (edentație), cancerul bucal, traumatismele oro-dentare. Cele trei afecțiuni orale care afectează cel mai mult sănătatea generală și calitatea vieții oamenilor sunt cariile, bolile severe ale gingiilor și pierderea severă a dinților.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial, aproximativ 3,5 miliarde de oameni suferă de afecțiuni bucale; aceste afecțiuni sunt cauzate de o serie de factori de risc modificabili comuni multor boli netransmisibile (BNT) precum consumul de zahăr, consumul de tutun, consumul de alcool și igiena precară, precum și determinanții sociali și economici care stau la baza acestor comportamente. Peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari (dinții de lapte) și 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale”, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Conform INSP, propunerea de derulare a campaniei vine ca urmare a rezultatelor proiectului „Zâmbet și educație”, al cărui rezultate au evidențiat o proporție de 75% copii examinați care au dentiție primară afectată de carii, pierdere de dinți sau dinți plombați din cauza cariilor și o proporție de 51% dintre copiii examinați care au dentiție permanentă afectată de carii, pierdere de dinți sau dinți plombați din cauza cariilor.

„Cu toate acestea, din analiza percepției părinților asupra stării de sănătate orale a copiilor, 76% dintre părinți au considerat starea de sănătate a dinților copiilor lor ca fiind bună, foarte bună sau excelentă”, precizează sursa citată.

Comenteaza