Veste uriașă pentru constructori. Se deblochează Clujul imobiliar

Veste uriașă pentru constructori. Se deblochează Clujul imobiliar
Primarul Emil Boc a anunțat că proiectele imobiliare blocate din cauza problemelor de trafic vor începe să fie analizate.

"Odată cu începerea demersurilor pentru construcția centurii metropolitane, vom da drumul și la proiectele imobiliare blocate. Trebuie să aibă studiile de circulație aprobate, iar aici se ocupă colega mea Mirela Mărincean. Apoi trebuie să meargă cu documentațiile în continuare, în vederea aprobării în Consiliul Local, unde vor fi analizate", a declarat primarul Emil Boc.

Aceasta este o veste uriașă pentru dezvoltatorii imobiliari. Aceștia se plângeau că proiectele lor sunt blocate de refuzul Primăriei de a acorda studiile de oportunitate. Reprezentanții municipalității susțineau că țin "sub capac" proiecte de aproape jumătate de miliard de euro, întrucât studiile de trafic arată că anumite zone ale orașului sunt de necirculat. ”Bat în roșu”, cum îi place primarului să spună.

În octombrie 2017, ZIUA de CLUJ scria că 56 de proiecte imobiliare de anvergură sunt blocate de către municipalitate. "Astăzi avem 56 de proiecte imobiliare blocate, care se află în diverse stadii de analiză de circulație. Nu avem alternative. Nu știm valoarea acestor proiecte, pentru că sunt la nivel de avize de oportunitate. Este vorba despre Borhanci, Sopor, Câmpului, Bună Ziua, zone unde se presupune să existe o legătură cu centura metropolitană. Până nu există centura, nu poți să desenezi artere la proiecte cu 100-200 de apartamente. Și pe celelalte artere se fac studii de trafic, precum la Bună Ziua; când am ajuns la 96-98% am oprit construcțiile", a spus Emil Boc.

Anul trecut, reprezentanții Primăriei au decis ca toți dezvoltatorii care doresc să construiască imobile mai mari de 24 de apartamente să fie obligați să întocmească studii de trafic. Asta deși planul de mobilitate urbană durabilă, însușit de Primărie, nu era altceva decât un uriaș și detaliat studiu de trafic. În urma acestei decizii, au existat mai multe societăți care au acționat Primăria în instanță

"Oportunitatea o stabilește Primăria. Degeaba ne acționează în instanță. Am avut procese pe astfel de spețe și am câștigat", a precizat viceprimarul Dan Tarcea.

Primăria și-a blocat chiar și propriile proiecte din Borhanci. Acolo urmează să se construiască un cartier de case pentru tineri și, de asemenea, un grup de imobile sociale, dar probleme de trafic au întârziat realizarea acestei inițiative pe care primarul și-a trecut-o printre priorități în 2016. În bugetul pe 2018, aflat în dezbatere publică, se poate observa dorința de a fi repornit acest proiect. Ce-i drept, se alocă doar 500.000 de lei, pentru elaborarea studiilor necesare.

Blocarea imobiliarelor a dus la creșterea prețurilor. Un studiu recent al website-ului imobiliare.ro arată că, la Cluj, prețul mediu al metrului pătrat ajunsese la finele anului trecut 1.460 de euro, cel mai ridicat din țară.

 

 

Etichete
Comenteaza