Transgaz va extinde rețeaua de distribuție în zona metropolitană a Clujului

Transgaz va extinde rețeaua de distribuție în zona metropolitană a Clujului

Operatorul național de gaz metan este în curs de instalare a rețelei de distribuție într-o localitate de pe teritoriul Zonei Metropolitane Cluj-Napoca (ZMCN).

A fost finalizat proiectul pentru stația de reglare măsurare și predare (SRMP) care va alimenta cu gaz rețeaua de distribuție din satul Vâlcele. Începând cu 9 februarie, pe site-ul de achiziții publice (SICAP) se află postat anunțul companiei Transgaz privind lucrarea de execuție a SRMP.

Ofertele se pot depune până în 4 martie, urmând ca termenul de execuție să fie de cinci luni de la data încheierii contractului de execuție. Lucrările privind SRMP sunt în termen, acesta fiind de 18 luni de la momentul achitării de către primărie a obligațiilor financiare către Transgaz, în condițiile în care Primăria Feleacu a efectuat plata încă din decembrie 2019.

"Această stație o să alimenteze rețeaua de distribuție gaz executată de către noi, în mare parte, încă de anul trecut. Chiar dacă termenul de finalizare a execuției rețelei de distribuție gaz este iunie 2021, preconizez că o să finalizăm lucrările la această rețea în primăvară, încercând să grăbim cât putem momentul alimentării cu gaz a gospodăriilor din Vâlcele.

După finalizarea și recepționarea rețelei de distribuție, urmează probele de presiune care vor fi efectuate de către cei de la gaz, însă pentru probe este nevoie de SRMP. După finalizarea probelor de presiune, putem depune documentațiile pentru obținerea licenței de operare la Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei.

Odată obținută această licență putem consideră ca încheiată atât din punct de vedere fizic, cât și birocratic această rețea. Acela va fi momentul la care se poate vorbi de startul etapei de branșări individuale și va asigur că facem toate eforturile pentru a ajunge cât mai repede la această fază", a relatat primarul din Feleacu, Gabriel Costea.

"Nu putem da termene clare, deoarece din acest moment se vor parcurge mai multe etape birocratice care nu depind de noi. Acum suntem ținuți de momentul la care Transgaz va monta SRMP, dar preconizăm că, fără blocaje, cel târziu la începutul acestei toamne putem avea licența de operare pentru această rețea și să putem trece la etapă de branșare a gospodăriilor din Vâlcele", a precizat edilul. 

ZMCN este constituită ca o asociație de dezvoltare intercomunitară, din care fac parte municipiul Cluj-Napoca și comunele Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni și Vultureni. Suprafața ZMC este de 1.603 de kmp, ocupând 24% din teritoriul județului Cluj. Populația celor 20 de localități însumează 441.846 de persoane, dintre care 326.145 locuiesc în Cluj-Napoca.

Comenteaza