Tămbălău pentru 67 de locuri de parcare desfiinţate pe Observatorului. Urmează 450 pe Titulescu!

Tămbălău pentru 67 de locuri de parcare desfiinţate pe Observatorului. Urmează 450 pe Titulescu!
| Foto: Primaria Cluj-Napoca

Parcările de pe strada Observatorului au fost desfiinţate, lucru ce i-a nemulţumit pe locuitorii din Zorilor. Câteva zeci de persoane au şi protestat în stradă faţă de această decizie a municipalităţii. Reprezentanţii administraţiei locale spun că parcările cu abonament vor fi relocate pe străzile adiacente. Urmează însă modernizarea străzii Nicolae Titulescu din Gheorgheni, unde vor fi afectaţi sute de clujeni.

Interzis la parcare pe Observatorului

“Din 108 de locuri de parcare, doar 67 erau cu abonament. Noi am creat 69 de noi locuri de parcare pe străzile adiacente, adică Rapsodiei şi Jupiter, unde am instituit şi sensuri unice pentru fluidizarea circulaţiei. Suntem în plin proces de relocare. Pe Observatorului nu se mai poate parca, maşinile sunt ridicate. Trebuie să asigurăm un trafic decent”, a spus viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local.

Modificări de circulație în Zorilor, pe străzile Observatorului, Rapsodiei și Jupiter

În vederea asigurării circulației pe dou[ benzi pe sens și fluidizarea traficului, s-a impus interzicerea opririi și a staționării pe toată lungimea străzii Observatorului. De asemenea, pe strada Rapsodiei se va institui sens unic de circulație pe tronsonul cuprins între strada Observatorului și strada Lunii, sensul fiind de urcare dinspre Observatorului. Totodată se înființează și 47 locuri noi de parcare.

Pe aleea carosabilă din partea sudică a blocurilor de la nr. 17, 19, 21 ( T1, T2 și T3) de pe Observatorului se va institui sens unic de circulație și caracter de zona rezidențială, sensul de circulație fiind spre strada Jupiter. Se vor amenaja 20 locuri noi de parcare pe partea stângă a sensului de circulație și 2 locuri noi de parcare pe carosabil, pe strada Jupiter, înspre intersecția cu strada Observatorului.

Primăria Cluj-Napoca are în plan şi un concurs de soluţii pentru strada Observatorului, în vederea amenajării de piste de biciclete şi de benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun. 

Urmează modificări de circulaţie în Gheorgheni

După Observatorului vine modernizarea străzii Nicolae Titulescu din Gheorgheni. Primăria va avea însă o misiune dificilă deoarece, pe această arteră există aproximativ 450 de parcări.

“Pe Pata vorbim despre circa 450 de maşini, de o parte şi de alta a străzii, şi nu le putem reloca pe toate în spatele blocurilor. Trebuie să mergem în paralel cu desfiinţarea garajelor de cartier şi transformarea lor în locuri de parcare, adică cu 25% mai multe locuri de parcare.

De asemenea, avem șapte locaţii pentru parkinguri. Este un proiect pe termen lung”, a punctat Dan Tarcea, care a subliniat că “atunci când au fost proiectate bulevardele Observatorului şi Nicolae Titulescu, au fost gândite câte două benzi pentru maşini şi autobuze, nu pentru parcări”.

Conform municipalităţii, în cartierul Gheorgheni se doreşte instituirea de sensuri unice pe străzile din interiorul perimetrului format de Bd. N. Titulescu, str. Liviu Rebreanu, str. Albac, str. Septimiu Albini, str. C. Brâncuși - Bd. N. Titulescu şi Calea Turzii - str. Milton Lehrer, P-ța Cipariu, str. C. Brâncuși, str. Fagului - str. Trifoiului - str. C. Nottara - str. Miksath Kalman - str. Eftimie Murgu - Calea Turzii. 

“Să-şi lase maşina acasă!”

Întrebat cum ar trebui să procedeze şoferii care au treabă pe strada Observatorului, viceprimarul Clujului a răspuns scurt: “Să-şi lase maşina acasă!”, continuând să spună că modificările de circulaţie implementate în Cluj-Napoca sunt făcute pe modelul unor oraşe europene, renumite pentru modul în care au reuşit să fluidizeze circulaţia auto.

“Nu noi am inventat aceste măsuri, aşa se procedează în toate ţările dezvoltate. Aşa au făcut şi cei din Danemarca, în Copenhaga, şi au avut nevoie de 30 de ani ca să schimbe mentalităţi. Sper ca noi să nu avem nevoie de atât de mult timp, ci să învăţăm din greşelile altora pentru a nu le repeta”.

Peste 200.000 de maşini în Cluj-Napoca

Cluj-Napoca conduce în topul oraşelor din Europa în ceea ce privește numărul de mașini pe cap de locuitor. Există 155.000 de mașini înmatriculate în Cluj, la care se adaugă alte 20.000 de mașini pe firme de leasing sau înmatriculate în alte orașe şi alte 20.000 de mașini ale studenților. Fără a pune la socoteală cele care tranzitează orașul.

VEZI ŞI Marea demolare a garajelor: următoarea țintă

Avânt muncitoresc. Lucrările la patru parkinguri din Cluj încep deodată

Comenteaza