Video Șeful CJ Cluj vrea reorganizarea județului: „Trebuie să ajungem să gândim regional”

Șeful CJ Cluj vrea reorganizarea județului: „Trebuie să ajungem să gândim regional”
| Foto: cjcluj.ro

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a afirmat, la ZIUA LIVE, că este „pentru” o reorganizare a comunelor, județelor și regiunilor, care ar duce la creșterea puterii financiare.

Astfel, ar fi vorba de o redesenare la nivel de UAT-uri, prin comasarea unor comune pentru a se ajunge la un număr cât mai mic, dar cu o putere mai mare financiară.

„Eu susțin această propunere, dar aceasta nu se poate realiza. Printr-un referendum nu ar trece, cu mici excepții. Singura modalitate în care s-ar putea face este să se impună prin lege, așa cum a făcut Polonia sau alte țări. S-ar putea face gradual și să-ți asumi ca Guvern această decizie chiar cu riscul de a pierde alegeri sau procente.

Mare majoritatea a oamenilor nu ar vrea să le dispară localitatea, în percepția lor pierzând tradiția, istoria. Nu ar accepta prin referendum o fuziune între localități. Susțin propunerea, iar un Guvern va trebui la un moment dat să-și asume responsabilitatea. Trebuie să ajungem să gândim regional”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Liderul forului administrativ județean susține că trebuie să se treacă la următoarea etapă a regionalizării.

„Noi avem aceeași organizare din 1968. Avem localitate în Cluj cu 600 de persoane, iar 40% din comune au în jur de 1.000 de oameni. În schimb, avem comună cu 70.000 de locuitori (Florești, n.red.). Cred cu tărie că reorganizarea este o soluție pentru România. Regândirea comunelor, a județelor, a regiunilor ar permite o nouă etapă de dezvoltare reală pentru țară” a explicat Tișe.

Comenteaza