Se apropie funia de par: ANI constată starea de incompatibilitate în cazul lui Şurubaru VIDEO

Se apropie funia de par: ANI constată starea de incompatibilitate în cazul lui Şurubaru VIDEO
Agenția Națională de Integritate anunţă azi că a constatat existența stării de incompatibilitate și săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în cazul viceprimarului din Cluj-Napoca, Gheorghe Şurubaru. Acesta riscă dosar penal după ce ANI a sesizat Parchetul şi îl suspectează pe Şurubaru de fals în declaraţii.

Conform ANI, Şurubaru s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 - 30 mai 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar şi de administrator al unei societăţi private, Euro Divers SRL. "Astfel, Gheorghe Şurubaru a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de [...] viceprimar [...] este incompatibilă cu funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale", explică ANI.

De asemenea, întrucât acesta a omis menționarea în declarațiile de interese depuse în luna iulie 2012 a calităților deținute în cadrul societăţii, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.

Şurubaru a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare. Conform legii, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

„Viceprimarul va trebui demis de prefect, prin ordin pe baza referatului cu anexa ANI făcut de secretarul municipiului", explică acum cel care a făcut sesizarea la ANI, Mircea Jorj, şi el fost secretar al municipiului. „Efectele acestei decizii sunt de îndată, altfel continuă starea în care toate actele semnate de viceprimar sunt nule de drept".

UPDATE Viceprimarul Şurubaru e rezervat în declaraţii. Singura sa poziţie oficială, spune el, a trimis-o ieri prin poşt către ANI. "Azi apare concluzia lor, deci sunt singur că
punctul meu de vedere nu a fost luat în considerare", spune el. Întrebat care sunt argumentele pe care le-a invocat în poziţia sa oficială, Şurubaru a refuzat să le precizeze. "Aceasta e poziţia mea oficială azi", a spus el.

Comenteaza