S-a trezit ISC. Blocul lui Bene, controlat la sânge după articolele din ZIUA de CLUJ
- Scris de Ionel Lespuc
- 31 Iul 2015, 16:53
- Administraţie
- Ascultă știrea

ZIUA de CLUJ a publicat o serie de articole despre cazul de-a dreptul extraterestru de pe strada Marin Preda, unde firmele familiei omului de afaceri Ioan Bene construiesc un bloc în ciuda instituţiilor statului. Transgaz, Primăria şi Tribunalul Cluj au cerut oprirea lucrărilor, pentru diverse probleme sau încălcări ale legii, dar acestea nu au fost întrerupte. Am solicitat şi punctul de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), care a afirmat în punctul de vedere trimis redacţiei că a urmărit ce se întâmplă pe strada Marin Preda, dar că nu a intervenit. Criticaţi pentru acest lucru, în două articole din ZIUA de CLUJ, din 23 şi 24 iulie, inspectorii ISC au trecut la fapte chiar în 24 iulie.
„Instituţia noastră a efectuat un control la acest obiectiv, unde s-a constatat stadiu fizic: planşeu peste nivelul trei. A fost încheiat un proces verbal de control în etapa de execuţie a lucrărilor de construcţii, în data de 27.07.2015, prin care au fost constatate următoarele neconformităţi: investitorul nu a asigurat verificarea execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii prin diriginţi de şantier de specialitate sau agenţi economici de consultanţă specializaţi; executantul nu a asigurat nivelul de calitate corespunzător cerinţelor printr-un sistem propriu de calitate, conceput şi realizat prin cartea tehnică a investiţiei; executantul nu a convocat factorii care trebuie să participe la verificarea lucrărilor ajunse în faze determinante ale execuţiei şi asigurarea condiţiilor necesare efectuării acestora, în scopul obţinerii acordului de continuare a lucrărilor. Instituţia noastră a dispus următoarele măsuri: oprirea lucrărilor executate, începând cu 27.07.2015, conform art. 30 al Legii nr. 10/1995, privind calitatea în construcţii şi expertizarea lucrărilor executate, până la data de 10.08.2015. De asemenea, au fost încheiate două procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în data de 28.07.2015, instituţia noastră aplicând trei amenzi contravenţionale, în conformitate cu art. 33, alin. 2, lit. d); art. 33, alin. 4, lit. c; art. 33, lit. g) din legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii", a comunicat Nelu Stelea, inspector general în cadrul ISC.
Deci se poate face control şi trebuia efectuat. În urmă cu o săptămână, ISC comunica redacţiei: „Având în vedere faptul că autoritatea publică locală a efectuat controlul la obiectivul în cauză, dispunând oprirea lucrărilor, instituţia noastră nu a întocmit acte de control la obiectivul reclamat". În cazul blocului de pe strada Marin Preda, şi reprezentanţii Prefecturii s-au plâns că au solicitat un punct de vedere al ISC, încă din luna aprilie, dar că nu l-au primit nici după ce au sesizat MDRAP (organism în subordinea căruia se află inspectoratele de stat în construcţii din ţară).
Firma Napocamin (acţionari Panpetrol SRL, Alexandra Bene, Raluca Bene şi Daniel Bene) a cumpărat un teren de la un avocat, Florin Bulieris, în toamna anului trecut. Bulieris dorise el să construiască un bloc acolo, dar s-a opus Transgaz, din cauză că prin zonă trece o conductă magistrală de gaz (potrivit reglementărilor în vigoare, nu se poate construi la mai puţin de 20 de metri de o astfel de magistrală, or şantierul e la numai 7 metri). Napocamin s-a apucat să ridice un bloc de 27 de apartamente, P+3E+M, în ciuda celor de la Transgaz, care au notificat primăria şi au cerut oprirea lucrărilor. Poliţia Locală a mers să verifice şi a descoperit încă o neregulă: constructorii nu respectă proiectul. Drept urmare, s-a luat măsura stopării lucrărilor. Numai că acestea au continuat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. La 1 iulie, în urma unei reclamaţii făcute de vecini, instanţa a suspendat autorizaţia de construire. După verdictul instanţei, lucrările tot nu s-au oprit, chiar dacă şi Primăria a întocmit o plângere penală. Bene a găsit portiţa schimbării beneficiarului, sperând că astfel decizia Tribunalului nu îi va fi opozabilă. A vândut construcţia către Beton Constructorul SRL, deţinută de o anume Diana Marchiş. Firma are însă acelaşi sediu ca Napocamin. Din amendă în amendă şi din scandal în scandal, blocul are deja trei etaje şi mai trebuie făcută doar mansarda.