ROMÂNIA REGIONALIZATĂ. Tişe susţine proiectul. "Se vor putea construi mai uşor autostrăzi, şosele rapide, aeroporturi"

ROMÂNIA REGIONALIZATĂ. Tişe susţine proiectul.
Alin Tişe crede că reorganizarea propusă de Emil Boc este un lucru bun, chiar dacă aceasta îl poate lăsa fără fotoliu.

Reorganizarea administrativ-teritorială a României ar putea duce la desfiinţarea Consiliilor Judeţene. Unul dintre cei care ar avea de pierdut este actualul preşedinte ales al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, căruia i s-ar putea desfiinţa practic funcţia. Cu toate acestea, Tişe este un partizan al regionalizării.

"Reorganizarea va trebui impusă, iar oamenii vor fi obligaţi să-şi schimbe mentalitatea"

"Dacă vrem să ne dezvoltăm, aceasta este singura soluţie. Să avem o organizare mai puţin stufoasă, care să ne asigure o funcţionare eficientă şi o reuşită mai mare pentru absorbţia fondurilor europene. În actuala formulă, lucrurile stau foarte prost, pentru că în prezent sunt comune care nu îşi pot asigura costurile de întreţinere şi consilii judeţene care au atribuţii care ajung să se suprapună cu cele de la nivel de municipiu. Consider că aceste comune ar putea evolua mult mai bine, dacă şi-ar uni forţele. Cred că pentru oameni ar trebui să fie mai important calitatea drumurilor pe care merg, a serviciilor medicale de care pot beneficai şi a şcolilor în care învaţă copiii lor, decât să aibă primăria în apropiere. De asemenea, rolul Consiliului Judeţean ar trebui să devină acela de a gândi politici de dezvoltare pe regiune, şi nu de a funcţiona la nivel de municipiu, aşa cum se înâmplă în prezent. Aşa încât, indiferent dacă imediat sau după 2012, această reorganizare va trebui impusă, iar oamenii vor fi obligaţi să-şi schimbe mentalitatea", a spus Tişe.

"Vor câştiga şi cei din mediul urban, şi cei din mediul rural"

Alin Tişe spune că a propus el însuşi un proiect de regionalizare, în 2005. "Cetăţeanul clujean nu are decât de câştigat de pe urma regionalizării. Se va putea crea o politică proprie de dezvoltare la nivel regional, coerentă, se vor putea accesa mai uşor fonduri europene. Costurile regionalitării sunt infinit mai mici decât beneficiile. Se va dezvolta infrastructura regională, piaţa regională a muncii, vor apărea noi proiecte, va creşte PIB-ul. Cu ajutorul fondurilor europene se pot face autostrăzi, şosele rapide, aeroporturi, centre regionale de management al deşeurilor. Vor profita atât cei care locuiesc în mediu urban, cât şi cei din mediul rural", a explicat Tişe.

"Este prea puţin important cei voi face eu, dacă nu va mai exista Consiliul Judeţean. Reorganizarea ţării este un obiectiv important şi se face pe zeci de ani. Ca om politic, dacă mă vor susţine clujenii, voi găsi şi eu un loc unde să candidez", a spus Alin Tişe.

Comenteaza