PSD Cluj atacă CJ Cluj cu levigatul de la Pata Rât:" mărţişor negru". Vezi replica judeţului şi când porneşte epurarea

PSD Cluj atacă CJ Cluj cu levigatul de la Pata Rât:" mărţişor negru". Vezi replica judeţului şi când porneşte epurarea

PSD Cluj încearcă să profite politic de pe urma crizei levigatului de la Pata Rât şi atacă liberalii din conducerea Consiliului Judeţean Cluj.

Printr-un comunicat de presă intitulat „Mărţişor negru à la Cluj: Levigatul de la Pata Rât şi-a reluat cursul spre Zapodie-Someş", PSD Cluj a criticat faptul că autorităţile judeţene, care gestionează închiderea gropii de la Pata Rât, nu au reuşit încă să pornească staţia de osmoză ce urmează să epureze levigatul toxic care se scurge din muntele de gunoi.

„La început de primăvară, în judeţul Cluj, Consiliul Judeţean a pregătit un mărţişor negru pentru clujeni, după dezgheţ, râul de levigat de la groapa de gunoi a Clujului reluându-şi cursul spre Zapodie, respectiv Someş. Alin Tişe a promis că staţia de osmoză inversă va fi operaţională din decembrie 2017, însă doar în urmă cu câteva zile instituţia a postat pe site solicitarea de autorizare de mediu pentru remedierea dezastrului ecologic de la Pata Rât", a transmis conducerea PSD Cluj.

„Cu siguranţă că dezastrul ecologic de la Pata Rât putea fi preîntâmpinat încă de acum câţiva ani. Cu siguranţă că Executivul Consiliului Judeţean Cluj a minţit cu privire la activarea staţiei de osmoză încă din decembrie 2017. Cu siguranţă că râul de levigat de la Pata Rât poluează Zapodie, respectiv Someş.

Domnule Alin Tişe şi la propriu şi la figurat, Consiliul Judeţean Cluj nu se conduce în trening şi pantofi. Ştiu, sunteţi blazat dar treziţi-vă domnule preşedinte, aici este Cluj, nu Belgravistan! Opriţi spectacolul de prost gust şi de mahala de la şedinţele Consiliului Judeţean şi rezolvaţi problema de la Pata Rât!" a declarat deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

PSD Cluj a ataşat poziţiei sale şi un filmuleţ făcut acum câteva zile de activistul civic Szakáts István.

 

În replică, reprezentanţii CJ Cluj afirmă că în lipsa unei proceduri de urgenţă refuzată de Prefectura Cluj şi de Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, trebuie parcurse toate procedurile normale, care durează destul de mult.

„În momentul de faţă este depusă documentaţia pentru Acord de mediu la Agenţia de Mediu şi va avea şedinţa de avizare săptămâna viitoare, marţi. Asta este făcută de către noi. Firma care procesează are nevoie de autorizaţie de mediu, şi ei şi-au depus documentaţia respectivă şi intră în procedură. Altă autorizaţie de care au nevoie este Autorizaţia de gospodărire a apelor, pe care trebuie să o ia de la Apele Române, e o documentaţie care s-a depus la Apele Române şi în cel mai scurt timp ne vor da aceste autorizaţii, fără de care nu poţi să începi din punct de vedere legal.

Totodată, astăzi, pentru că doar acum a permis vremea, au început să lucreze la priza de levigat, zona unde se colectează levigatul şi sistemul de dispersie pe rampa veche a reziduurilor care rezultă din procesul de epurare, care reprezintă undeva 15-20% din volumul total care se epurează. Cei de la firma care procesează ne-au dat ca termen 3-4-5 zile pentru finalizarea acestui sistem de ţevi şi a prizei de levigat. Aceasta este realitatea, acestea mai sunt etapele de rezolvat pentru a porni staţia de epurare", a declarat pentru ZIUA de CLUJ vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat.

Marius Mânzat a mai spus că ceea ce curge acum pe pârâul Zăpodie nu este acel levigat toxic, concentrat, ci un lichid diluat, cu apă de pe versanţi şi din topirea zăpezii. Vicepreşedintele CJ Cluj a estimat şi când ar putea porni staţia de epurare.

„Eu sper, dacă nu mai apar alte încurcături, că în două săptămâni să pornească staţia de epurare. Ceea ce curge de acolo curge apă limpede din lacul mare care s-a format, nu levigat. Sigur, şi aceea va trebui rezolvată şi o s-o rezolvăm", a precizat Marius Mânzat.

Comenteaza