Procesul reorganizării teritoriale ocoleşte comunele

Procesul reorganizării teritoriale ocoleşte comunele
Reorganizarea teritorială a României nu afectează comunele deloc, explica vicepremierul Liviu Dragnea (foto) la Cluj. Oamenii simt nevoia unei apartenenţe, sublinia oficialul, iar desfiinţarea unor primării nu ar însemna nicidecum o reducere a cheltuielilor administrative.

Pentru a se putea dezvolta unitar, comunele sunt încurajate să se asocieze între ele, urmând ca de anul viitor să se aloce bani în acest scop. Numai că şi până acum comunele s-au tot constituit în asociaţii, ceea ce nu înseamnă că ele au avut întotdeauna randament, explică unii primari.

În vizita sa la Cluj, vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit pe larg despre procesul regionalizării, explicând că şi-ar dori ca legea să fie adoptată prin asumarea răspunderii, până la finele acestui an, pentru a nu se pierde exerciţiul bugetar European ce începe în 2014. Procesul regionalizării nu vizează în nici un fel comunele, a ţinut să sublinieze Dragnea, dat fiind faptul că în mai multe rânduri el a fost întrebat de ce nu sunt comasate unele primării din mediul rural. Sunt foarte multe localităţi cu bugete extrem de mici şi de multe ori banii nu sunt suficienţi nici măcar pentru cheltuielile de funcţionare a primăriilor. Situaţia a fost reclamată în mai multe rânduri, inclusiv la nivelul Consiliului Judeţean Cluj.

Vicepremierul Liviu Dragnea spune că e o prostie să credem că dispariţia unor primării ar duce la o diminuare a cheltuielilor. "Nu înseamnă că dacă desfiinţăm o primărie, localitatea respectivă nu mai are nevoie de bani. Întodeauna va fi nevoie de bani, de lucrări de întreţinere, de investiţii. Sunt de părere că este extrem de important ca aceste primării să existe, în primul rând pentru oameni. Ei simt nevoia unei apartenenţe, nu putem să-i obligăm să se ducă pentru orice problemă în comuna vecină. În al doilea rând, o primărie cunoaşte întotdeauna mai bine problemele unei comunităţi, ca atare nu văd nici motiv pentru ca ea să fie desfiinţată. Repet, nu prin desfiinţarea unor primării reducem cheltuielile", a spus Dragnea. În opinia sa, primăriile din mediul rural trebuie încurajate să se asocieze pentru a putea să se dezvolte în sistem integrat. "Planul nostru este să stimulăm asocierea între comune, pentru că numai aşa putem să aducem dezvoltare în mediul rural. De anul viitor vom asigura finanţări pentru proiectele asociaţilor comunelor ", a spus Dragnea.

Primarii susţin că şi-ar dori foarte mult ca situaţia să se schimbe pe viitor, având în vedere că şi până în prezent s-au tot format asociaţii, fără ca acestea să aibă parte de cine ştie ce beneficii. "Sunt destul de multe asociaţii, chiar de mai multe tipuri, la nivelul judeţului Cluj. Multe dintre acestea s-au constituit pentru a accesarea unor fonduri. Problema este că, deşi s-a iniţial că sunt punctate asocierile - de exmplu pe măsura 3.2.2. - în final s-au acordat punctaje mari pentru alte lucruri. Aşa se face că multe proiecte au rămas fără finanţare, iar obiectul asocierii a cam rămas fără justificare. Ar fi bine ca aceste asociaţii să poată fi reactivate de anul viitor, dacă se vor aloca fonduri", a spus primarul din Sânpaul, Ovidiu Colceriu, preşedintele Asociaţiei Comunelor din Judeţul Cluj.

 

Comenteaza