Video Primarul din Florești, foc și pară pe consilierii USR: „Acțiunea lor este de-a dreptul hazlie. Și-au bătut joc de munca propriului coleg”

Primarul din Florești, foc și pară pe consilierii USR: „Acțiunea lor este de-a dreptul hazlie. Și-au bătut joc de munca propriului coleg”
| Foto: Facebook.com/bogdannicolaepivariu

Cea mai mare investiție din Transilvania finanțată în cadrul componentei Turism și Cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost blocată de USR în ședința de joi a Consiliului Local Florești. Edilul Bogdan Pivariu spune că nimeni nu se aștepta la așa ceva și îi critică pe aceștia pentru decizia luată.

Consilierii locali din Florești, reuniți joi în ședință ordinară, au avut pe masă proiectul de hotărâre privind trecerea unui teren în suprafață de 15.583 mp din domeniul public al comunei în domeniul public pentru a putea fi dat administrarea Muzelui Național de Istorie a Transilvaniei. Pe teren este propus un complex muzeal nou, finanțat cu 15 milioane de euro prin PNRR.

Culmea este că proiectul de la Florești a fost introdus în PNRR în mandatul liderului USR Cristian Ghinea în fruntea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Consilierii USR Florești, prin vocea lui Dan Dehenes au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, invocând faptul că nu au suficiente informații pentru a-l putea vota.

Pentru a putea fi aprobat, fiind vorba de patrimoniul comunei, era nevoie de voturile a două treimi din numărul total de consilieri, adică 13 din 21. Cei șase consilieri USR prezenți joi la ședință, din totalul de șapte, au votat împotrivă, așa că cele 12 voturi ale consilierilor PNL și UDMR nu au fost suficiente, iar proiectul a căzut

Primarul din Florești, Bogdan Pivariu, a vorbit, vineri dimineață, la ZIUA LIVE, (VIDEO la finalul articolului) despre ultimele evenimente din cea mai mare comună din țară:

„Era vorba de cel mai mare muzeu, din cele 12, construit din banii proveniți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care trebuia să fie la Florești. Era un proiect foarte important pentru noi, iar despre acest subiect se discută de anul trecut. Cei de la USR mi-au cerut să-l retrag de pe orindea de zi, dar ședința a fost convocată săptămâna viitoare, pentru ca ei să se poată informa. Nu mi-a cerut nimeni nicio informație.

De asemenea, există și ședințele pe comisii, unde mi-au fost cerute clarificări la alte puncte, dar nu și la acesta. Nu ne jucăm bambilici în administrație. A existat suficient timp pentru a cere anumite lămuriri, iar votul lor a fost împotrivă. Pe mai departe, o să discut cu cei care se ocupă de acest proiect, cu cei de la Muzeul de Istorie, cu cei de la Ministerul Dezvoltării. Nu cred că s-a mai întâlnit nicăieri o asemenea situație în România. 

Eu nu sunt primarul care să refuze 15 mil. de euro în comunitate. Și mie mi-ar fi plăcut să-i am la discreție pentru asfaltări sau grădinițe. Dar, banii din fondurile europene, au destinații precise. Acțiunea consilierilor USR de joi este, din punctul meu de vedere, de-a dreptul hazlie. Este o palmă dată tuturor celor care i-au votat și o sfidare a ministrului lor, Cristian Ghinea, efectiv și-au bătut joc de munca propriului lor coleg”, a declarat, la ZIUA LIVE, Bogdan Pivariu.

Cum arăta proiectul blocat de USR

Proiectul respins de USR prevedea înființarea unui complex muzeal nou în zona Cetatea Fetei din Florești, prin extinderea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Poriectul ar fi asigurat depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, respectiv dezvoltarea unui centru al comunității.

Clădirea complexului muzeal avea prevăzute trei etaje, în total 8.000 mp. Pe același teren urmau să fie amenajate parcări și zone verzi, în care puteau fi desfășurate alte activități culturale.

Costurile totale ale construcției au fost estimate la 15 milioane euro fără TVA, din care 12 milioane euro fără TVA sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența, pentru dotări.

Comenteaza