Primarul din Cluj: "Centura metropolitană şi metroul merg mai departe. Sunt 3 surse de finanţare, nu doar PNRR"

Primarul din Cluj: "Centura metropolitană şi metroul merg mai departe. Sunt 3 surse de finanţare, nu doar PNRR"

Edilul Clujului, Emil Boc, a explicat ce se întâmplă cu finanţările pentru metoru şi centura metropolitană.

"România şi-a centralizat toate proiectele pentru modernizare, au fost 70 de miliarde de euro, între care şi proiectele noastre de la Cluj. De la PNRR s-a spus că România merge să prezinte un proiect de supracontractare cu 41 de miliarde de euro, ştiind că avem 29 alocate pentru partea aceasta. Dar ne-am dus să vedem ce obţinem acolo. Sursele de finanţare sunt multiple, proiectele majore nu sunt finanţate doar dintr-o sursă, aici greşteşte toată lumea, e PNRR, e exerciţiul financiar 2021-2027, unde ai bani şi pentru transporturi, infrastructură rutieră, grădiniţe, parcuri şi apoi ai bugetul de stat. Din aceste trei surse se vor finanţa aceste proiecte ale României. Decizia la minister a fost aşa: toate centrurile ocolitoare a fost să se finanţeze din fonduri structurale şi din PNRR doar autostrăzile, atât. Nu s-a pierdut finanţarea, ci se mută în alt capitol. 

Metroul este finanțabil, atât cel de la București, cât și cel de la Cluj. Evident că, dacă s-au redus banii alocați României, au fost nevoiți și oamenii aceștia (guvernanții) să reducă de la un miliard de euro, cât avem noi nevoie, la o sumă de minim 300 de milioane de euro, la care, și asta este important și nimeni nu a vorbit, se vor adăuga bani din programul național de transport, din fonduri europene. Deci, vom avea bani din ambele surse, pentru a se face un tronson de metrou, cu stații care să aibă coerență, urmând ca pe viitor, din exercițiile financiare europene să se asigure finanțarea. Noi, când am început metroul, nu exista PNRR și ne-am gândit că îl vom face în 10 - 15 ani, dar ne-a apărut această oportunitate și evident că am profitat”, a declrat Emil Boc, la un post de radio local.

Întrebat cât va fi comprimat acest proiect, primarul a spus că: ”Se va face un tronson important, care va fi stabilit de specialiști, care să se poată face din cele 300 de milioane de euro din PNRR, plus ce ne va fi alocat din fonduri europene, iar din acea sumă se va scoate la licitație cât se poate face. Deci, metroul merge mai departe. La fel va merge și centura metropolitană și trenul metropolitan. Noi nu ne-am așteptat să se facă metroul peste noapte. Să fim serioși. Nicăieri nu s-a făcut peste noapte. Scopul metroul este să ajute la dezvoltarea Clujului”.

Viitorul metroul din Cluj-Napoca se va finaliza în 2026. El va avea 19 stații cu nume autentice clujene. Învestiția pentru metrou se ridică la 1.5 miliarde de lei.  Mai multe detalii AICI!

Amintim că, la începutul anului, a fost emis avizului de mediu pentru PUZ studiu de fezabilitate: – Etapa I – Drum Transregio Feleac TR 35 – Centura Metropolitană – Etapa II – Drum Transregio Feleac TR 35 – Drumuri de Legătură. Centura de 41,8 kilometri ar urma să aivă 20 de noduri și va depăși suma 250 milioane de euro, termenul de finalizare a acesteia fiind anul 2024.

Comenteaza