Primăria va reabilita o statuie. „O refacem cu orice preţ"

Primăria va reabilita o statuie. „O refacem cu orice preţ
Municipalitatea a decis să reabiliteze un monument important al Clujului, lăsat în paragină de ani buni.

Aflată în plin centrul Clujului, statuia ecvestră din faţa cinematografului Florin Piersic are o grandoare ofilită. Monumentul închinat lui Mihai Viteazu nu a primit atenţie de ani, ca întreaga piaţă care îi poartă numele. De vină este o situaţie veche de 10 ani.

Primăria a semnat un contract pentru executarea în zonă a unui parking subteran, care nu s-a mai realizat şi există un proces în derulare. Ideea era să nu se modernizeze nimic la suprafaţă până când nu se ştie ce se întâmplă cu subteranul.

Săptămâna aceasta, însă, primarul Clujului a anunţat că s-a luat o decizie în ceea ce priveşte statuia lui Mihai Viteazu, cel care a realizat prima unire a principatelor române. „Suntem în faza realizării studiului de fezabilitate pentru modernizarea statuii. Vrem ca anul viitor, când sărbătorim centenarul Marii Uniri, să fie complet reabilitată. Am luat această decizie şi vom reface statuia cu orice preţ. Chiar dacă în viitor vom face acolo parking subteran, vom muta statuia modernizată. Nu o mai putem lăsa în halul în care arată acum", a spus Emil Boc.

Parkingul urma să fie realizat de portughezii de la Cogedir, în parteneriat cu societatea de construcţii Britalar, tot din Portugalia. Contractul s-a semnat în 2009. Primăria a concesionat companiei portugheze 6.000 mp în Piaţa Mihai Viteazu, pentru realizarea parkingului subteran de peste 350 de locuri, la preţul final de 110 euro/mp pe an. Cogedir promitea atunci că parkingul va fi terminat într-un an.

Din cauză că în interiorul suprafeţei concesionate s-a descoperit că există o magistrală a Companiei de Apă Someş, au apărut neînţelegeri între municipalitate rimărie şi Cogedir. Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca a decis anularea concesiunii, iar firma portugheză a atacat în instanţă decizia şi, în paralel, a cerut şi despăgubiri de 5 milioane de euro.

Curtea de Apel Cluj a decis irevocabil, în noiembrie 2013, în favoarea firmei portugheze, cu privire la anularea hotărârii de CL, într-un prim proces. În alt proces, la secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului Cluj, se judecă procesul privind solicitarea de despăgubiri a companiei Cogedir.

„I-am invitat la negocieri şi le-am oferit toate condiţiile să poată face un parking de dimensiunea celui negociat iniţial, dar nu ştiu ce vor. Probabil doresc doar despăgubiri", a spus primarul.

Comenteaza